Hoeveel zoetstof mag ik?

Meer dan 6.000 verschillende voedingsmiddelen bevatten zoetstoffen, dus de kans dat u er dagelijks een flinke portie van binnenkrijgt, is behoorlijk groot. Hoeveel u er mag eten zonder uw Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) te overschrijden, kunt u nu zelf berekenen op een nieuwe site.

Het initiatief voor de website www.zoetstoffen.eu gaat uit van de Vereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie. Die wil daardoor de vloedgolf van paniekzaaierij over de vermeende gezondheidsrisico’s van kunstmatige zoetstoffen tegengaan. Een panel van wetenschappers waakt over de correctheid van de informatie op de website. Ze is dus wel een vrij degelijke informatiebron.

Goed begin, maar...

Naast informatie over zoetstoffen in zowel frisdrank als allerlei andere producten zoals koekjes en zuivel, krijgt de bezoeker ook een handige tool aangeboden. Wie zijn gewicht invoert, het product en de zoetstoffensoort die het bevat, kan berekenen hoeveel hij er per dag van mag eten zonder de aanvaardbare limiet per dag te overschrijden. Een leuke gimmick die ook wel handig is, omdat bijvoorbeeld bij kinderen of andere personen met een laag gewicht het bereiken van die dosis al wat minder onvoorstelbaar is. Alleen jammer dat de rekenmachine product per product werkt en niet de zoetstof in producten van verschillende categorieën samentelt. Een volledig beeld van wat u op een dag zoal aan aspartaam of een andere zoetstof binnenkrijgt, krijgt u dus niet. En in de combinatie van een heleboel light voedingsmiddelen schuilt nu juist de enige realistische mogelijkheid van een overdosis...

Partner Content