Het ontbijt, de hipste maaltijd van de dag

23/02/16 om 11:10 - Bijgewerkt op 24/02/16 om 16:53

De eerste maaltijd van de dag is goed op weg om ook de leukste te worden. Of je nu een vliegende start maakt of uitgebreid geniet van elke hap, ontbijten doe je vandaag al lang niet meer enkel met boterhammen. Enkele gezonde receptjes.

Het ontbijt, de hipste maaltijd van de dag

© iStock

Gezonde broodpudding

Wat heb je nodig?

  • 300g oud brood (liefst donker)
  • 100g havermout of muesli
  • 600ml halfvolle melk of sojamelk
  • 3 sneden peperkoek
  • 3 eieren
  • 1 appel in kleine stukjes gesneden
  • Een handje rozijnen
  • 1 goeie eetlepel kaneel
  • 3 lepels zelfrijzende bloem
  • 75g Tagatesse

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180graden. Snijd het brood samen met de peperkoek in kleine stukken en doe het samen met de havermout in een grote mengkom. Breng intussen de melk met de tagatesse en kaneel aan de kook en voeg het toe aan het brood met peperkoek en havermout.Goed fijnstampen met een pureestamper, zodat je een gladde massa krijgt. Voeg de eieren toe en meng. Voeg de drie lepels bloem toe en meng nog eens goed. Roer de stukjes appel en rozijnen onder het beslag. Doe het geheel in een bakvorm en laat een uurtje bakken in de voorverwarmde oven op 180 graden. Heerlijk en slechts 160kcal per 100g. Weinig, als je weet dat een 4/4de cake je al snel een 450kcal oplevert!

Havermout met warme appel en kaneel

Snij een appel in kleine stukjes en bestrooi met kaneel. Laat 1 minuutje in de magnetron stomen. Voeg de havermoutvlokken en de melk toe en zet het nog eens twee a drie minuten in de magnetron. Lekker met een paar stukjes walnoot. Maak je de havermout liever in een pannetje kan je de appel en kaneel al aan de havervlokken en de melk toevoegen en mee laten koken.

Recepten van diëtiste Valerie Smeets

Het luchtigste broodje: een popover

Dit zijn luchtige holle broodjes die prima smaken met wat marmelade of gezouten boter. Als ontbijt of tussendoortje.

Recept voor 8 popovers

Wat heb je nodig?

  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 150 g bloem
  • een snuifje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet 8 muffinvormpjes goed in. Zet ze in de oven om voor te verwarmen.
  2. Klop de melk en eieren met een mixer. Klop de bloem en zout door het mengsel tot een schuimig beslag.
  3. Haal de vormpjes uit de oven en giet ze voor 3/4 vol, verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en zet de vormpjes terug. Bak de popovers 20-25 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Ze rijzen enorm en zakken ook weer in.
  4. Laat ze op een rooster afkoelen en prik ze in, zodat de stoom kan ontsnappen. Serveer ze warm.

Recept: Denise Kortlever

Een uitgebreid artikel over de gezondsheidsaspecten van het ontbijt, kan je lezen in het maartnummer van Plus Magazine, momenteel te koop in de krantenwinkel.

Lees meer over:

Onze partners