Gehoorverlies

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De verschillende onderdelen van het oor kunnen schade oplopen door bijvoorbeeld hoge leeftijd, ziekte, herhaalde blootstelling aan lawaai.



Bij een normaal gehoor gaan de geluidsgolven door het oorkanaal naar het trommelvlies, dat door de golven gaat trillen. Het trommelvlies is verbonden met drie kleine botjes in het middenoor. Het laatste botje, de stijgbeugel, oefent druk uit op een met vloeistof gevuld kamertje in het binnenoor, slakkenhuis of cochlea genoemd. Door deze vloeistofbeweging worden gevoelige haarcellen in het slakkenhuis omgebogen.

Door het ombuigen van de haarcellen wordt een elektrisch signaal aangemaakt, dat naar de hersenen wordt gestuurd. De onderdelen van het oor kunnen schade oplopen (met gehoorverlies als gevolg) door hoge leeftijd, ziekte, verwonding of herhaalde blootstelling aan lawaai.

Er zijn twee soorten gehoorverlies: geleidingsgehoorverlies, veroorzaakt door een mechanische stoornis in het oorkanaal of het middenoor, waardoor de geluidsgeleiding wordt geblokkeerd, en binnenoorgehoorverlies, een gevolg van beschadiging van het binnenoor, de gehoorzenuw of de gehoorzenuwentrajecten in de hersenen. Geleidingsgehoorverlies kan in veel gevallen genezen, binnenoorgehoorverlies is meestal onherstelbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content