Geen enkel ziekenhuis volgt akkoord borstreconstructie

13/10/16 om 08:44 - Bijgewerkt om 09:37

Plastisch chirurgen blijven voor duizenden euro supplementen aanrekenen aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel willen. De Socialistische Mutualiteiten dreigen met een rechtszaak als de ziekenhuizen de afschaffing van die hoge tarieven niet hanteren, zoals was afgesproken met het Riziv. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen.

Geen enkel ziekenhuis volgt akkoord borstreconstructie

© Getty Images/iStockphoto

Sinds begin juli is er een betere terugbetaling geregeld van een borstreconstructie met eigen weefsel na borstkanker of een preventieve amputatie. De ingreep zelf werd al wel terugbetaald, maar tot voor kort betaalden patiënten ook nog een zogenaamd "esthetisch supplement" van 2.500 à 3.500 euro per borst. Sinds deze zomer mogen chirurgen in ziekenhuizen die een overeenkomst hebben met het Riziv geen esthetisch supplement meer aanrekenen.

De Socialistische Mutualiteiten trekken nu aan de alarmbel: nog geen enkel ziekenhuis heeft de overeenkomst ondertekend, laat staan toegepast. "Als we op woensdag 19 oktober geen duidelijkheid hebben over de uitvoering van het akkoord, zullen we voor elke patiënt die nog zo'n esthetisch supplement moet betalen, naar de rechtbank stappen. Het aanrekenen daarvan is niet wettelijk - dat is het ook nooit geweest - en strookt niet met het gesloten akkoord", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

"Ongehoord"

Minister de Block reageerde al tijdens De Ochtend op radio Eén. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt de hoge supplementen "ongehoord". "Ik heb veel respect voor het werk van chirurgen. Maar als arts gaat het toch niet alleen om het geld? ", aldus De Block in het programma De Ochtend op radio Eén.

De Block wijst er voorts op dat vrouwen die zo'n operatie ondergaan, dat niet uit luxe doen, uit ethische overwegingen, maar om hun lichaam te herstellen. Het is daarom "ongehoord" dat chirurgen dergelijke hoge supplementen vragen, benadrukt ze.

De Block zegt dat ze maatregelen zal nemen, als de overeenkomst tegen eind deze maand niet wordt uitgevoerd. Om welke bijkomende maatregelen het dan concreet gaat, wil de minister nog niet kwijt.

Onze partners