FOD Volksgezondheid vraagt toekomstige overheid alcoholplan op te steln

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De federale overheidsdienst Volksgezondheid vraagt aan de toekomstige regering om een alcoholplan op te stellen. Ze deed dat naar aanleiding van een internationale conferentie over maatregelen die het schadelijke gebruik van alcohol moeten verminderen.

Volgens de FOD heeft tien procent van de Belgen een problematisch alcoholgebruik en wordt de maatschappelijke kostprijs van schadelijk alcoholgebruik in België geraamd op 4,2 miljard euro per jaar. Het alcoholgebruik in ons land ligt ongeveer op het Europees gemiddelde met gemiddeld 10 liter pure alcohol per inwoner per jaar. Europa is echter de regio waar wereldwijd het meeste gedronken wordt.

De “gemeenschappelijke verklaring betreffende het toekomstige alcoholbeleid” die op 18 juni 2008 werd ondertekend, zorgde ervoor dat de problematiek van alcoholmisbruik gelinkt werd met de gezondheid en dat het onderwerp op de politieke agenda kwam. Het “Alcoholplan 2014-2018” werd in 2013 echter verworpen door de Interministeriële Conferentie Drugs.

“De FOD Volksgezondheid hoopt het onderwerp bij de volgende regering weer op de tafel te krijgen”, aldus Mathieu Capouet, alcohol- en tabaksexpert bij de FOD Volksgezondheid. “We willen het debat over de problematiek gelinkt aan het aanbod van alcohol objectiveren. Het gaat dan om de prijs, de reclame en de beschikbaarheid. Alcohol verkopen in automaten vermindert bijvoorbeeld de sociale controle. Bovendien is de wetgeving rond minderjarigen en alcohol niet duidelijk in België: voor de gedestilleerde dranken van meer dan 1,2 pct en de gefermenteerde dranken van meer dan 22 pct is de leeftijdsgrens 18 jaar, voor de andere alcoholische dranken 16.”

In een ranking van de Wereldgezondheidsorganisatie, die landen punten geeft op basis van hun politiek en initiatieven rond de strijd tegen alcoholmisbruik, scoort België als een van de slechtste Europese landen, aldus de FOD nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content