© Getty Images/iStockphoto

Europa werkt aan strengere controles op implantaten en protheses

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Tegen de achtergrond van de schandalen rond lekkende borstimplantaten en schadelijke heupprotheses heeft het Europees Parlement zich uitgesproken voor strengere controles op medische hulpmiddelen.

Drie jaar geleden richtte het schandaal rond de borstimplantaten van het Franse PIP de aandacht op de ontoereikende controle op medische hulpmiddelen die op de markt worden gebracht. Gebrekkige producten berokkenen niet enkel de patiënten veel leed, hun verwijdering kost de gezondheidszorg ook handenvol geld.

Het Europees Parlement schaarde zich dinsdag achter wetgeving die ervoor moet zorgen dat die falende hulpmiddelen onderschept worden vooraleer ze de markt bereiken. Zo zullen nationale controlediensten aan striktere eisen moeten voldoen en wordt het Europees toezicht aangesnoerd.

N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker wijst op omkoopschandalen in Oost-Europa en controlediensten die betaald advies verstrekten over de beste methode om een Europese certificatie te verwerven. “Die praktijken willen we met het verscherpte Europese toezicht voorkomen.”

Het PIP-schandaal bracht ook aan het licht dat de autoriteiten niet precies wisten hoeveel vrouwen er een mogelijk gebrekkig implantaat hadden laten inbrengen. De Europarlementsleden bepleiten een registratiesysteem, zodat patiënten onmiddellijk verwittigd kunnen worden indien blijkt dat er iets schort aan een implantaat of prothese.

Tenslotte vraagt het Europees Parlement, dat over de maatregelen nog een akkoord moet bereiken met de lidstaten, ook maatregelen voor een betere omkadering van diagnostische tests, zoals zwangerschaps-, diabetes-, hiv- en dna-tests. Ervaring heeft uitgewezen dat ook die tests niet steeds betrouwbaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content