Eerste kweekburger geproefd

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In Londen werd vandaag de eerste hamburger geproefd, waarvan het vlees in het laboratorium werd gekweekt, vertrekkende van spierstamcellen van een koe.

Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de universiteit van Maastricht, is erin geslaagd een hamburger te maken van zo’n 20.000 hele kleine stukjes vlees die in het laboratorium werden gekweekt uit de stamcellen van een koe.

In Londen werd de hamburger, onder het toeziend oog van heel wat pers, gebakken in een beetje vetstof. Daarna werd hij geproefd door de Amerikaanse culinaire journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedingswetenschapster Hanni Rützler. Zij vond de textuur nogal stevig en de hamburger niet zo sappig, maar qua smaak zat het wel goed.

De prijs van de hamburger in kwestie? 290.000 euro. Grote geldschieter voor dit project bleek Google-medeoprichter Sergey Brin te zijn. Dat zou hij gedaan hebben omdat hij begaan is met het dierenwelzijn en het milieu.

Professor Post hoopt met het kweekvlees op termijn een alternatief te bieden voor vlees afkomstig van levende dieren. Volgens hem kan het bijdragen tot een oplossing van voedseltekorten. Bovendien zou de uitstoot van broeikasgassen ongeveer 90% lager liggen ten opzichte van het normale vlees. Eens het kweekvlees in massaproductie zou gaan zou een kweekhamburger niet duurder zijn of zelfs goedkoper dan eenklassieke hamburger.

Critici vragen zich luidop af of dit vlees wel veilig is, maar volgens professor Post “is er geen reden om aan te nemen dat het onveilig is.”
“Over twintig jaar heb je in de supermarkt de keuze tussen twee soorten vlees: het ene afkomstig van dieren die geleden hebben, het andere kunstmatig en niet slecht voor milieu en dier”, betoogt Post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content