© www.jupiterimages.com

Eén patiënt op de zes betaalt meer dan € 1.000 ziekenhuiskosten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De kostprijs van een ziekenhuisopname is vorig jaar stabiel gebleven, maar jaarlijks betalen 10.000 Belgen toch nog meer dan 5.000 euro. In een onderzoek van 2 miljoen ziekenhuisfacturen, presenteert CM de vier risicofactoren die de rekening serieus kunnen opdrijven.

De achtste CM-ziekenhuisbarometer geeft goed nieuws aan. Dankzij de overheidsmaatregelen is de prijs van een ziekenhuisopname stabiel gebleven in 2011. Gemiddeld kost een opname in een eenpersoonskamer 1.312 euro. Wie in een kamer van twee of meer personen verblijft, betaalt zelfs 10 euro minder dan in 2010, namelijk 295 euro.

De stabilisatie van de factuur is te danken aan de betere terugbetaling van materialen (bvb. overbruggingen voor bloedvaten uit kunststof, vijzen), maar bij eenpersoonskamers wordt dit effect teniet gedaan door de hogere ereloonsupplementen. De barometer wijst dus ook op onweerswolken. Justaert: “Nog steeds komen heel wat mensen voor een onaangename verrassing te staan wanneer de factuur van hun ziekenhuisverblijf in de bus valt. Eén patiënt op de zes betaalt meer dan 1.000 euro, dat zijn 260.000 Belgen. Eén patiënt op de 25 betaalt meer dan 2.000 euro.”

Daarom onderzocht CM welke factoren de ziekenhuisfactuur kunnen doen ontsporen.

1. U kiest voor een eenpersoonskamer in een ziekenhuis dat buitensporige ereloonsupplementen aanrekent. Sommige ziekenhuizen rekenen 200 tot 400 procent ereloonsupplementen aan, met andere woorden het dubbele of het vierdubbele van het officiële tarief.

2. U kiest voor een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer in een ziekenhuis dat nog ereloonsupplementen aanrekent. Zeventien Belgische ziekenhuizen doen dat nog, de andere 98 niet.

3. U heeft een aandoening waar u veel geneesmiddelen voor moet nemen die niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering. Bijvoorbeeld pijnstillers. 5 procent van de patiënten betaalt voor medicatie meer dan 100 euro, 1 procent meer dan 1.000 euro.

4. Uw arts gebruikt voor de ingreep materiaal dat niet terugbetaald wordt door de ziekteverzekering. Deze kost is op een jaar tijd gestegen met 37 procent.

Prijzen vergelijken kan

De keuze van arts, ziekenhuis en kamertype is erg bepalend voor de eindfactuur. Daarbij kan de volledig vernieuwde ziekenhuismodule op de CM-website helpen (www.cm.be/ziekenhuisfactuur). Daarmee kunnen patiënten de prijzen van alle Belgische ziekenhuizen vergelijken.

Voor de remgelden, die een deel van de factuur uitmaken, bestaat er een plafond: de maximumfactuur. De voorbije jaren nam de overheid nog een aantal maatregelen die mee de factuur onder controle moet houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content