© ISTOCK

Een ei mag er weer bij

Recente studies tonen aan dat eieren dan toch niet slecht zijn voor onze cholesterol. Ze vormen ook geen bedreiging voor onze cardiovasculaire gezondheid en verhogen al evenmin het risico op een beroerte. Wel integendeel!

Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D, E en K, biologisch hoogwaardige eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, oligo-elementen... Allemaal essentiële voedingsstoffen die van het alledaagse en goedkope product dat een ei toch is, een goudmijntje maken voor ons organisme!

Het klopt nochtans ook dat eieren tot onze meest cholesterolrijke voeding behoren. En net dat aspect heeft hen jarenlang een kwalijke reputatie bezorgd. Toen wetenschappers aantoonden dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed verband hield met een toename van hart- en vaatziekten, werd cholesterolrijke voeding meteen met de vinger gewezen en achtte men het wijselijk om nog maar twee tot drie eieren per week te eten.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat de cholesterol in eieren niet de boosdoener is achter ons te hoge cholesterolgehalte. Hoe dat komt? Cholesterolrijke voeding die arm is aan verzadigde vetzuren, zoals eigeel, heeft weinig invloed op het cholesterolgehalte in ons bloed, zo blijkt nu. En bovendien maakt cholesterol uit voeding amper 25% uit van de hoeveelheid cholesterol in ons lichaam. De overige 75% wordt door de lever aangemaakt uit verzadigde vetzuren en transvetzuren uit onze voeding.

Conclusie? Dat mensen te veel slechte cholesterol in hun bloed hebben, komt niet door de eieren die ze eten, maar wel omdat hun organisme te veel cholesterol aanmaakt doordat ze onevenwichtig eten, met te veel verzadigde vetzuren en transvetzuren. Een eetpatroon dat hun risico op hart- en vaatziekten en beroerte verhoogt. Vandaar dat epidemiologische studies vandaag bevestigen dat één eitje per dag helemaal niet ongezond is voor wie verder gezond leeft. Voorzichtigheid is evenwel geboden voor wie al een te hoge cholesterol of diabetes type 2 heeft. Deze mensen lopen immers wel een verhoogd risico op harten vaatziekten.

Zijn eieren van eigen kweek gezonder?

Nu eieren weer mogen, zullen mensen misschien opnieuw geneigd zijn om zelf kippen te kweken, op het platteland maar ook in de stad. Een terugkeer naar de natuur, waar de recente biotrend zeker niet vreemd aan is. Maar zijn eieren van eigen kippen ook gezonder?

“Het is verkeerd te denken dat als we onze kippen de restjes van onze maaltijd geven, alles wel goedkomt”, waarschuwt diëtiste Clarisse Fossoul. “Enkel door kippen een gevarieerde en evenwichtige voeding te geven, bekom je ook gezonde eieren. Kippen hebben met name calciumsupplementen nodig. Alvorens je kippen gaat kweken, kan je je dus maar beter informeren over wat ze echt nodig hebben – naargelang de tijd van het jaar – en over de risico’s op ziekten, want een zieke kip legt ook besmette eieren.”

Zijn eieren van eigen kweek ook verser: want als kippen vrij in je tuin rondlopen en hun eieren eender waar leggen, hoe weet je dan of die eieren nog vers zijn? Clarisse Fossoul: “Leg het ei in een kom water. Als het zinkt, is het vers. Hoe ouder het is, hoe meer het naar de oppervlakte stijgt. Als het helemaal bovendrijft, is het rot. Dat komt omdat de luchtkamer van een ei groter wordt naarmate het ouder is.” Maar gebruik die truc enkel net voor je het ei wilt opeten, want water tast het beschermlaagje aan waarmee het ei omhuld is. “Deze wasachtige beschermlaag, de cuticula, wordt gevormd net voor het ei wordt gelegd. De ondoordringbare laag voorkomt dat bacteriën via de poreuze schaal in het ei belanden. Om die reden spoel je een vuil ei ook beter niet af, maar wrijf je het beter schoon met een droog doekje.

Niet dat eitje per dag, maar ons onevenwichtig eetpatroon, met veel verzadigde vetten en transvetten, zorgt voor te veel cholesterol in ons bloed.

Hoe lang kan je eieren bewaren?

Vanaf de legdatum kan je een ei nog ongeveer vier weken bewaren. “De wettelijke consumptietermijn op eierdoosjes in de winkel bedraagt 28 dagen. Eet de eieren voor die datum op, want daarna neemt het risico op bacteriën toe”, weet de diëtiste.

Om eieren optimaal te bewaren, moeten ze worden vervoerd en opgeslagen bij een constante temperatuur. Daarom raadt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) supermarkten aan om eieren niet in de koeling te stockeren. Dit om plotse temperatuurschommelingen te vermijden en de vorming van condensatie op de schaal te voorkomen. Want die beschadigt, net als water, de cuticula.

Thuis bewaar je eieren dan weer best wél in de koelkast, liefst in hun oorspronkelijke verpakking. Zo nemen ze de geurtjes van andere voedingswaren niet op, worden ze niet blootgesteld aan licht, blijven ze langer vers en is de kans kleiner dat ze besmet raken met salmonella. Voor hun versheid is het nefaster om eieren een dag bij kamertemperatuur te bewaren dan een week in de koelkast. Je bewaart eieren trouwens ook beter met de luchtkamer naar boven, dat wil zeggen met de top van het ei naar beneden. Zo wordt de luchtkamer in het ei niet samengedrukt en stijgt de lucht niet naar boven, waardoor het membraan intact blijft.

Zijn Columbuseieren hun geld waard?

Toen Columbuseieren in 1997 in de rekken verschenen, werden ze volop geprezen omdat ze boordevol omega 3 zitten. Maar zijn deze duurdere eieren nu echt zoveel gezonder dan doorsnee eieren? “Columbuseieren zijn rijk aan omega 3, omdat het voer dat deze kippen krijgen dat ook is”, legt Clarisse Fossoul uit.

Ons lichaam maakt geen omega 3 aan: die stof moeten we via onze voeding opnemen. We eten echter te veel omega 6 in verhouding tot onze omega 3 consumptie. “Wat Columbuseieren zo bijzonder maakt, is dat ze 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 bevatten. Ze zijn dan ook zowat het enig voedingsmiddel dat het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 kan herstellen. Omega 3 is belangrijk omdat het het vetgehalte in het bloed optimaliseert en ontstekingsremmend werkt. Columbuseieren zijn bovendien verrijkt met vitamine E en selenium, twee antioxidanten die omega 3 beschermen, maar er ook voor zorgen dat deze stof beter door het lichaam wordt opgenomen”, aldus nog Clarisse Fossoul.

Een andere troef van Columbuseieren is DHA (docosahexaeenzuur), een vetzuur uit de omega 3-familie dat celveroudering tegengaat. DHA beschermt de hersenen en zou neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson, helpen voorkomen en hun ontwikkeling remmen.

Verder bevat eigeel twee krachtige antioxidanten uit de carotenoïdenfamilie: luteïne en zeaxanthine. Deze twee pigmenten, die het eigeel zijn kleur geven, zijn ook aanwezig in ons netvlies, meer bepaald in de gele vlek of macula. Deze antioxidanten helpen ook bij het voorkomen van ouderdomsaandoeningen zoals cataract, maculadegeneratie, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers.

“Eieren verrijkt met omega 3 vormen dus een belangrijk en betaalbaar hulpmiddel om gezond ouder te worden en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven”, meent Clarisse Fossoul. De kip met de gouden eieren is dus geen mythe! Ze zijn binnen handbereik. Vrolijk Pasen!

Een ei mag er weer bij
© ISTOCK

Je eigen ei van Columbus?

Onze eigen kippen met omega 3 verrijkte eieren laten leggen, dat moet toch kunnen? Clarisse Fossoul tempert ons enthousiasme: “De manier waarop kippen die Columbuseieren leggen worden gekweekt en het voer dat ze krijgen, wordt nauwlettend opgevolgd. Dezelfde resultaten boeken zonder de technologie die Columbus hanteert, is dan ook quasi onmogelijk. Je zal nooit de perfecte verhouding omega 3 / omega 6 bereiken. Maar door bewust het juiste voer te gebruiken, kan je het gehalte gezonde vetten in de eieren van je kippen wel opkrikken en kan je eieren bekomen die meer omega 3 bevatten. En dat kan je gezondheid alleen maar ten goede komen. Wil je daar echter de vruchten van plukken, dan moet je wel de juiste granen kopen. Laat je daarbij adviseren door een specialist in kippenvoer: hij weet welke granen en planten je je kippen moet geven en of je hen supplementen moet toedienen.”

Partner Content