Een betere hartfunctie met LVAD

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een LVAD ondersteunt het pompvermogen van een hart dat zelf niet goed genoeg meer functioneert.



Het hart is een zich samentrekkende spier die via de bloedsomloop bloed naar de longen en andere delen van het lichaam pompt. In het hart bevinden zich vier holtes, waarin bloed wordt verzameld om vervolgens naar het lichaam te worden verspreid. De twee bovenste holtes worden de rechter- en linkerboezem (atrium) genoemd, en de grotere holten onderin het hart zijn de rechter- en linkerkamer (ventrikel).

Het linkerventrikel pompt 3 tot 6 liter bloed per minuut naar het hele lichaam. Door een ziekte kan echter de werkzaamheid van het linkerventrikel worden aangetast. Dan kan er niet meer genoeg bloed naar het lichaam worden gepompt om het lichaam normaal te laten functioneren.

In zulke gevallen kan de hartfunctie worden verbeterd door een apparaatje, een LVAD (left ventricular assist device, linkerventrikel-ondersteuningsapparaat). Een LVAD is een soort mechanisch pompje dat operatief in het lichaam wordt ingebracht. De LVAD ondersteunt het pompvermogen van een hart dat zelf niet meer goed genoeg functioneert.

Veel van de nieuwste LVAD’s worden direct in het linkerventrikel geïmplanteerd. De LVAD stuwt het bloed door een buisje dat met de aorta is verbonden. Zo zorgt de LVAD dat de werklast van het beschadigde hart wordt verlicht.

LVAD’s zijn vooral nuttig voor patiënten die op een harttransplantatie wachten. Omdat er veel meer harten nodig zijn dan het aantal beschikbare donorharten, kan de LVAD mensen het leven redden. Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content