© ISTOCK

Dierentherapie maakt je sterker

Honden, katten, paarden... ze zijn vaak zo een meerwaarde in ons leven, dat ze inmiddels ook bondgenoten zijn geworden als het om onze gezondheid gaat. Artsen en paramedici doen meer en meer beroep op hun therapeutische kracht.

Dierentherapie of zoötherapie, waarbij een therapeutische rol is weggelegd voor huisdieren, schakelt hen in om mensen met fysieke, psychische en psychosociale problemen te helpen hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

Dieren communiceren niet zoals wij maar hebben het imago lief, trouw, vriendelijk en toegewijd te zijn. Ze lopen over van genegenheid, oordelen niet en hun liefde is onvoorwaardelijk. Ze hebben vaak een vertederende snoet, een zachte vacht, een fascinerende en aandoenlijke blik. Geen wonder dat ze in verschillende zorgcentra als ’therapeut’ worden ingeschakeld.

Geluksbrenger

Recente studies hebben aangetoond dat honden de gave hebben ons biologisch en psychosociaal te stimuleren. Wanneer we met hen in contact komen, stijgt onze productie van het gelukshormoon endorfine. Daarom slagen honden erin mensen met angst te doen ontspannen, stress weg te nemen en het risico op een zenuwinzinking te verminderen. Ze hebben ook een positieve impact op onze bloeddruk en cholesterol en dus op hart- en vaatziekten. Honden fungeren bovendien als een katalysator in sociale relaties. Ze zetten de communicatie tussen zorgverstrekker en patiënt in gang, houden ze in stand of kunnen ze herstellen, vooral bij alzheimerpatiënten.

Voor kinderen is een hond dan weer een uitstekende speelkameraad die hen leert om empathisch en medelevend te zijn, grenzen te respecteren en aandacht te hebben voor anderen. Honden kunnen affectieve en heilzame ondersteuning bieden aan mishandelde, misbruikte en verwaarloosde kinderen en zijn doeltreffend voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Werkzaam werk

In Engeland, de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland kijkt men er al niet meer van op als je je hond meeneemt naar kantoor. Het wordt er zelfs aangemoedigd! Werknemers en werkgevers hebben niets liever, want een hond op de werkvloer vermindert de stress, is voer voor gesprekken, bevordert een gezellige werksfeer, neemt de druk weg bij conflicten en crisissen, verbetert het welzijn en de motivatie, verhoogt de concentratie en de productiviteit en vermindert het absenteïsme.

Spinnende therapeut

Ook van katten gaat een kalmerende kracht uit, vooral als ze spinnen. Een vaststelling die intussen door verschillende studies werd bevestigd en de kat tot spinnende therapeut bombardeerde voor de behandeling van typische aandoeningen van nu, zoals stress, angst, hoge bloeddruk en slapeloosheid. Ook de kat zou het risico op een hartaanval verkleinen.

Paardenmiddel

In het Waalse Fraiture-en-Condroz zet de vzw Hippopassion paarden in om volwassenen en kinderen hun fysieke, mentale en psychosociale problemen te helpen overwinnen. En men tracht die hippotherapie zo betaalbaar mogelijk te houden. De manege bevindt zich op het terrein van het Centre Neurologique et de Réadaptation Fonctionnelle (CNRF), dat gespecialiseerd is in de multidisciplinaire aanpak van multiple sclerose (MS). “Vooral bij MS-patiënten ondersteunt hippotherapie het revalidatieproces, zowel neurologisch, psychologisch als musculair”, verduidelijkt dr. Benoît Maertens, hoofd van de revalidatieafdeling van het CNRF. “De positie van de ruiter op het paard, de warmte die het dier afstraalt en de bewegingen die het maakt, zorgen ervoor dat de beenspieren van MS-patiënten ontspannen, maar ook sterker worden. Bovendien vergroot paardrijden het evenwicht van het bovenlijf en stimuleert het de coördinatie tussen de verschillende bewegingen.”

Audrey Renard, logopediste en therapeute bij Hippopassion, legt uit dat het paard zo’n hypergevoelig dier is, dat het patiënten aanzet tot strelen. “Hippotherapie helpt patiënten om in het hier en nu te leven, zich geleidelijk aan bewust te worden van hun fysieke beperkingen, stap voor stap te werken aan hun sociale integratie en leert hen hun emoties en frustraties te beheersen. Dat is vooral interessant voor mensen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis, zoals een autismespectrumstoornis, maar ook voor kinderen met dyslexie, dyspraxie en gedragsstoornissen. Hippotherapie kan ook een efficiënt hulpmiddel zijn bij volwassenen met psychosociale problemen, zoals burn-out en depressie.”

Revalidatie, relaxatie en vertrouwen

Marie-Lu Remy is 55 jaar en kreeg 30 jaar geleden de diagnose van MS. De hippotherapie die in het CNRF wordt gegeven, maakt deel uit van een multidisciplinaire revalidatie die door het RIZIV wordt erkend. “Hippotherapie remt de ontwikkeling van de ziekte niet af, maar helpt me wel om mijn evenwicht te verbeteren. De warmte van het paard zorgt ervoor dat mijn benen ontspannen. En het contact met de natuur geeft me fysiek en mentaal een boost. Vroeger reed ik meestal met de wagen. Door hoog op een paard te zitten, voel ik me weer zoals vroeger, toen ik nog kerngezond was.”

Alex is 71 en kreeg 12 jaar geleden een beroerte. Sindsdien is de linkerkant van zijn lichaam verlamd. “Dankzij hippotherapie heb ik mijn evenwicht teruggevonden en kan ik weer rechtop staan, wat voor mij een enorme vooruitgang is. Op een paard leren zitten en paardrijden, en mijn angst leren overwinnen, vooral dan mijn hoogtevrees, heeft me weer controle over mezelf gegeven.”

Lees ook: Dieren verlagen de opstap naar zorg

Partner Content