© Getty Images/iStockphoto

Daar zijn de graspollen weer

Voor de graspollen is het hoogseizoen aangebroken. Sinds vorig weekend is het aantal grassenstuifmeelkorrels elke dag de hoogte ingegaan. Grassen vormen in ons land de belangrijkste hooikoorts-verwekker. Wie allergisch aan één grassoort, is het aan ze allemaal.

Als het de volgende dagen min of meer blijft zomeren, zal het risico op allergie symptomen door de graspollen sterk toenemen. Regenbuien kunnen voor soelaas zorgen maar bij het begin van een plensbui kunnen de symptomen eerst nog verergeren. Dat komt omdat de pollen eerst in de regendruppels openbarsten. Daar komen nog eens honderden minuscule partikels uit, die je wel rechtstreeks kan inademen. Dat kan net een verhoogde reactie uitlokken. Als de regen wat langer aanhoudt, verdwijnt dat probleem wel.

Aan grassen valt moeilijk te ontsnappen. Deze pollen verspreiden zich zowel op het platteland als de stad. Enkel aan de kust , met wind vanuit zee, ben je even veilig voor vervelende graspollen.

De grassenfamilie omvat in ons land meer dan 100 verschillende families, waaronder zowel wilde varianten die je in weiden en velden aantreft, als gecultiveerde graangewassen. Hun stuifmeel wordt gevormd in de X-vormige helmknoppen van de meeldraden, die bij het rijpen tevoorschijn komen. Grassen kennen traditioneel hun bloeitijd tussen mei en augustus. Met andere woorden een zeer langer periode in vergelijking met de boompollen. Dat is te wijten aan het groot aantal soorten grassen die elk een eigen bloei kennen. Door de koelere meimaand bleef de bloei achterwege maar dat wordt nu helemaal ‘goedgemaakt.’ Specialisten waarschuwen dat voor hooikoortslijders een kritieke periode is aangebroken.

Wat met het pluis?

Er zweven deze dagen ook heel wat pluisjes door de lucht. Maar dit witte pluis mag je niet verwarren met pollen. Dat is afkomstig van populieren en komt pas vrij na de bloei van deze bomen. De piek van het stuifmeel van de populier vond dit jaar in de eerste helft van april plaats. Stuifmeelkorrels zijn overigens microscopisch klein en dus onzichtbaar voor het blote oog. Onder de microscoop zien ze eruit als bijzondere bolletjes. Begin mei was er zo’n grote stuifmeelexplosie, dat er een duidelijk geel laagje stof op auto’s en ramen zichtbaar was. Door het plotselinge warme weer begin mei na een frisse periode kwamen eiken, beuken, berken en dennen tegelijk in bloei.

Wat kan je zelf doen aan de polleninvasie?

Naast de bekende behandelingen met medicatie , kan je ook met deze praktische voorzorgsmaatregelen het leed beperken.

-smeer vaseline onder je neus: heel wat pollendeeltjes blijven daar plakken zodat ze niet in de luchtwegen belanden.

-Neem elke dag een lepeltje regionale honing. Dat kan helpen om je te desensibiliseren tegen de pollen.

-Hang pollengaas voor je raam bij het verluchten

-Droog je kleding tijdens je pollenseizoen niet buiten. De pollen kunnen eraan blijven kleven.

-Draag een grote zonnebril om te voorkomen dat pollen je ogen irriteren.

Partner Content