© Getty Images/iStockphoto

Chronisch ziekteverzuim vooral veroorzaakt door kanker en mentale aandoeningen

Kanker en mentale aandoeningen zijn de grootste redenen van chronisch ziekteverzuim. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstenbedrijf Acerta en IDEWE.

Het onderzoek kwam er naar aanleiding van de vaststelling dat de kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt. Minder dan de helft van de werknemers die langer dan drie maanden ziek zijn, keert namelijk terug naar zijn oude werk. Bij wie langer dan een jaar ziek is, is dat zelfs maar een op de vijf.

Korte afwezigheden worden vooral veroorzaakt door infectieziektes en aandoeningen van de luchtwegen. Als gekeken wordt naar langdurig verzuim (langer dan drie maanden), dan zijn de oorzaken vooral kankers, tumoren en mentale stoornissen. “69% van de verzuimepisodes wegens kanker of tumoren duurt langer dan drie maanden, voor mentale aandoeningen is dit 53%. Op de derde plaats volgen aandoeningen van het circulatoir stelsel, met name hart- en vaataandoeningen (42%)”, luidt het.

Lode Godderis, professor aan de KULeuven, en onderzoeker bij Groep IDEWE, verklaart waarom zo weinig langdurig zieken terugkeren: “Werknemers die langer dan drie maanden afwezig zijn op het werk door ziekte, ondervinden vaak moeilijkheden bij de terugkeer naar het werk. Niet alleen door de aandoening, maar ook door een toenemende onzekerheid en angst voor de terugkeer. De kans om opnieuw aan de slag te gaan neemt af met de duur van de ongeschiktheid.”

Godderis benadrukt ook dat wie langer dan zes weken afwezig is, voldoende bijstand krijgt om het werk te kunnen hervatten. “Deze ondersteuning kan best tussen maand één en maand drie van afwezigheid opgestart worden, om snel te beantwoorden aan de ondersteuningsbehoefte en de evolutie naar de chronische fase te vermijden.”

Volgens IDEWE is de ondersteuning het meest nodig voor mentale stoornissen en locomotorische aandoeningen. Voor deze mensen is het risico het grootst om te evolueren naar langdurige afwezigheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content