Bowl en scoor... coördinatie

Natuurlijk vliegen de kilo’s er niet af als u gaat bowlen. Maar met een goede begeleiding kunt u er wel uw coördinatie en lenigheid mee verbeteren.

Spectaculaire gezondheidsvoordelen mag u van een avondje bowlen niet verwachten. Steeds meer Belgen sporten echter onder deskundige begeleiding en dan is dr. Hans Cooman van het team Medisch Verantwoord Sporten (Vlaamse Gemeenschap) wel enthousiast.

Wat is bowling?

Bij bowling is het de bedoeling zware ballen over een baan naar (doorgaans tien) kegels (pins) te rollen, zodat er zoveel mogelijk omvervallen. Bowlingballen verschillen van elkaar qua gewicht (maar ze zijn nooit zwaarder dan 7,2 kg), materiaal en uitvoering van de vingergaten.

Is het gezond?

“Wie meteen de zwaarste bal grijpt en die naar de kegels keilt, zal er waarschijnlijk weinig goeds mee bereiken. Maar wie de moeite neemt zich de juiste techniek eigen te maken en geregeld te spelen, kan er zijn coördinatievermogen mee verbeteren. Zo leer je bijvoorbeeld afstanden beter inschatten en dat is onder meer nuttig in het kader van valpreventie. Daarnaast zal er ook lokaal kracht ontwikkeld worden en is lenigheid vereist. Maar even belangrijk is dat je in groep sociaal bezig bent.”

Wat zijn de nadelen?

“Op puur fysiek vlak gaat iemand die met bowling begint niet veel winst genereren, qua uithoudingsvermogen is dat zo goed als nul en iemand met bijvoorbeeld schouderproblemen begint er beter niet aan. Verder is het altijd verstandig eerst met uw huisarts of een sportarts te overleggen, soms zijn er risico’s waar u niet aan denkt. Daarna is het belangrijk verstandig op te bouwen, liefst onder begeleiding. Dan loopt u het minste kans op arm, schouder- of rugblessures.”

Hoe duur is het?

Een beginner hoeft zich niet meteen bowlingschoenen of een eigen bal aan te schaffen. Ballen zijn bij de huurprijs van de baan inbegrepen en schoenen zijn er te huur voor ca. a 1 euro. De prijs voor het huren van een baan (per spel, dat ongeveer 10 minuten duurt) ligt om en bij de a 3 per persoon. Grote gezelschappen of verenigingen drukken de prijs door meerdere banen af te huren.

Waar kunt u terecht?

Als u aansluit bij een club kunt u meestal een beroep doen op begeleiding, een verzekering en andere (financiële) voordelen. Er zijn 135 clubs in België, die actief zijn in 84 bowlingcenters. Voor een club in uw buurt kunt u contact opnemen met de Belgische Bowling Sport Federatie vzw, Leuvensesteenweg 550/7 in 1030 Brussel, secretary@bowling.be, tel 732 48 08. U kunt ook al eens poolshoogte nemen op de website www.bowling.be.

Partner Content