© Getty Images/iStockphoto

Blijft uw kleinkind geregeld bij u eten?

Het is erg moeilijk voedingsgewoonten te veranderen die je als kind aangekweekt hebt. Daarom is het beter kinderen de juiste voedingsreflexen aan te leren vanaf hun jongste leeftijd. De volgende tips moet u onthouden als u uw kleinkind geregeld bij u blijft eten.

We kennen allemaal de leuke promotiespot “Nu melk drinken voor later”. De achterliggende idee is: willen we op latere leeftijd gezondheidsproblemen vermijden, dan moeten we jong gezonde voedingsgewoonten verwerven.

Goed geïnformeerde ouders en grootouders zijn voor diëtiste en voedingsdeskundige Kellie Gilliard een noodzakelijke voorwaarde voor goede voedingsgewoonten bij kinderen: zij zijn immers voedingsvoorbeelden voor de allerjongsten. En tot bewijs van het tegendeel zijn zij het ook die beslissen wat er op het bord van het kind verschijnt en of de voorraadkast al dan niet vol chips en suikergoed zal liggen. “Neem de voeding van de jongste kinderen ernstig op”, drukt de diëtiste ons op het hart. “Het voedingsgedrag in de kindertijd is een pronostiek voor de gezondheid later: een kind met overgewicht maakt grote kans om later een volwassene te worden die heel zijn leven zal worstelen met zijn gewicht.”

Negen vuistregels

Allemaal goed en wel, maar inzake voeding is een klein kind géén minivolwassene. Behalve de basistips voor gezonde voeding die voor iedereen gelden, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk als uw kleinkind geregeld bij u blijft eten.

  1. Liever niet verbieden! Kellie Gilliard: “Hoe meer je een voedingswaar aan een kind gaat verbieden, hoe aantrekkelijker het voor hem of haar zal worden. Het heeft dus geen zin alle snoepgoed en suikerwaren in uw huis te weren: uw kleinkind zal er dan elders wel aan geraken (via vriendjes, in de speeltijd enz.). U kunt beter een goed “gekaderde” consumptie toelaten, dan houdt u het eten van snoepgoed zelf in de hand en kunt u de hoeveelheid en de gelegenheden gemakkelijker beperken.”
  2. Bezorg uw kleinkind eetplezier. “Zelfs als het kind veel eet en een klein buikje krijgt, moeten we het niet frustreren door het te zeggen dat het een dikke buik krijgt en minder zou moeten eten. De maaltijden moeten absoluut een aangenaam moment blijven om later eetstoornissen te vermijden.”
  3. Leer uw kleinkind goed te kauwen. Wanneer we eten hebben onze hersenen een bepaalde tijd (10-15 minuten) nodig eer ze ons een gevoel van verzadiging sturen. Wanneer we voeding heel snel naar binnen slokken, laten we onze hersenen geen tijd om te bepalen of ons lichaam verzadigd is. Het is precies in de kinderjaren dat we leren snel of traag te eten. Kellie Gilliard: “Om zeker te zijn dat het kind voldoende kauwt, kunnen we op een speelse manier afspreken dat we onze couverts even neerleggen tussen elke hap. Dat zal het eettempo vertragen. Aan jonge patiënten vraag ik soms, ook al in de vorm van een spelletje, om minimum 15 kauwbewegingen te tellen bij elke hap. Maar ook zonder zulke spelletjes gaat iedereen trager eten als we van de maaltijd een gezellig moment maken waarbij iedereen zijn zegje doet. Eten vóór de televisie moeten we dan weer tegen elke prijs vermijden!”
  4. Vermijd zout. “Hoe ouder we worden, hoe meer zout we moeten gebruiken om smaak waar te nemen. Als de voeding van het kind van bij het begin al te zout is, neemt de kans toe dat het veel te veel zout gaat eten eens het volwassen is. Om die reden zijn kant-en-klare maaltijden en fastfood beter te mijden, want die bevatten bijna altijd te veel natriumchloride.”
  5. Liever geen light! Lightproducten bevatten weliswaar minder calorieën, maar op de duur doen ze toch verdikken, omdat ze onze zin in zoetigheden sterk doen toenemen. Suiker roept suiker op...
  6. Beperk de tussendoortjes (en zeker als uw kleinkind aan tafel zijn bord niet leeg eet!). Wanneer het kind in de loop van de avond zegt dat het honger heeft, moeten we niet aarzelen om het slechts deels leeggegeten bord tevoorschijn te halen (uiteraard bewaard in de koelkast).
  7. Laat meerdere keren proeven van een nieuw voedingsmiddel. Kellie Gilliard: “Aan kinderen die iets niet graag lusten, zeg ik dat ze het dertig keer moeten proeven om zeker te zijn dat ze het niet lekker vinden. Geen dertig keer na elkaar, natuurlijk, maar gespreid over enkele maanden en bereid op verschillende manieren.
  8. De voedingspiramide geldt ook voor een kind. Ook een kind heeft onder meer een beperkte hoeveelheid aan vetstoffen nodig, net als volwassenen. Die zijn nuttig voor een evenwichtige voeding en het is daarom niet gezond alle vet uit het bord van het kind te bannen.
  9. Blijf attent! Voedingsstoornissen laten zich maar heel discreet ontdekken in de kinderjaren, maar sommige fenomenen kunnen bij ons wel een belletje laten rinkelen: gewichtstoename of gewichtsverlies, verborgen snoeppapiertjes in hun zakken of boekentas.... “We moeten niet de inquisitie spelen”, besluit de diëtiste, “maar het is goed dat we attent blijven en het gedrag van onze kleinkinderen in de gaten houden. We moeten ook alert zijn voor de invloed van de media op kinderen: volgens de idolen en de rolmodellen die ze op televisie zien, kunnen met name jonge meisjes zich snel dik of gefrusteerd voelen.”

Voeding van tieners en kinderen in de kijker!

Wat is een ‘goed’ ontbijt? Is een 10-uurtje nuttig of niet? Boterhammendoos of warme maaltijd op school? Is een 4-uurtje aangeraden? Hoeveel zuivelproducten voor een puber? Terug naar school: is een vitaminekuur nodig? Wat zijn de voedingsbehoeften van kinderen?

De antwoorden vindt u op www.topicgezondheid.be in het dossier Terug naar school! Interviews, video’s en gratis praktische hulpmiddelen.

Partner Content