Blijf niet rondlopen met endometriose

Veel vrouwen hebben elke maand last van ongemakken tijdens de menstruatie. Niets om je zorgen over te maken. Maar soms is er iets meer aan de hand. Het kan zijn dat je dan last hebt van endometriose.

Een beetje ongemak rond je menstruatie is perfect normaal. Door alle hormoonschommelingen in je lichaam kan je last krijgen van krampen en hoofdpijn. Sommige vrouwen hebben echter zo veel last van hun ongesteldheid dat ze amper nog uit bed kunnen komen. Wanneer je zulke hevige klachten hebt tijdens je menstruatie, kan het zijn dat je endometriose hebt.

Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase in meer of mindere mate voorkomt. Deze vrouwen hebben erg veel pijn, maar kunnen ook vruchtbaarheidsproblemen hebben.

Verklevingen

Wat is endometriose precies? Wanneer je ongesteld wordt, wordt het baarmoederslijmvlies met bloed via je vagina afgevoerd. Ook komt er een beetje bloed via de eileiders in je buikholte. Met dat bloed komen er ook stukjes baarmoederslijmvlies in je buikholte terecht. Deze restjes kunnen daar blijven vastplakken en gaan groeien. Zo kan er baarmoederslijmvlies gaan groeien in, of aan de buitenkant van je eierstokken en in het buikvlies van je bekkenholte. Dit noemen ze verklevingen. Er kunnen zelfs cysten ontstaan in je eierstokken, endometrionen. Deze ophopingen van oud bloed worden door hun kleur ook wel chocoladecysten genoemd.

Hoeveel klachten endometriose geeft, verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben veel verklevingen, maar merken daar weinig van. Anderen hebben veel pijn door een kleine verkleving. Het hangt er van af waar de endometriose zich bevindt.

Moeilijke diagnose

Bij endometriose kan je pijn hebben als je naar het toilet moet, als je menstrueert of als je vrijt. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij een soa, blaasontsteking of aambeien. Daardoor is het voor een arts vaak moeilijk om endometriose vast te stellen. Omdat endometriose niet altijd herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.

Daarom is het belangrijk dat jij zelf al wat voorbereidend werk doet voor je naar de dokter gaat. Schrijf enkele dingen op in een dagboekje: hoe vaak ben je ongesteld, hoe hevig zijn de bloedingen, hoeveel dagen ben je ongesteld? Hou ook een tijdje bij in welke situaties je pijn hebt en waar.

Behandeling

De behandeling van endometriose is voornamelijk gericht op het onderdrukken van de cyclus. Als je de pil neemt, kan je vaker een stopweek overslaan, zodat de klachten niet kunnen verergeren.

In veel gevallen is een behandeling niet nodig. Als je zwanger wil raken, en dat lukt niet omwille van de endometriose, wordt er wel een behandeling opgestart. Dat kan met medicijnen of de pil. Er wordt dan minder baarmoederslijmvlies opgebouwd, en daardoor heb je minder last van pijn.

Soms worden cysten met een kijkoperatie weggesneden. In extreme gevallen kan het nodig zijn om de baarmoeder of eileiders te verwijderen, maar dat gebeurt maar zelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content