Behandeling van scoliose met magnetische groeistaven

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In UZ Leuven werd voor het eerst in België een kind met scoliose behandeld met de zogenaamde magnetic rods, staven in de wervelkolom die achteraf uitwendig opgespannen worden met behulp van een magneet. Die techniek bespaart het kind een vijftal operaties.

Scoliose is een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Een volwassene met ernstige scoliose kan behandeld worden met een operatie waarbij staven en schroeven in de rug de wervelkolom definitief fixeren. Bij een jong kind is zo’n staaf niet mogelijk omdat het nog volop groeit. Daarom werken scoliosechirurgen met groeistaven, die kunnen meegroeien in de wervelkolom. Tijdens een operatie zet de chirurg een verankering bovenaan en onderaan de kromming van de ruggengraat, met ertussen een staaf. Die wordt elke zes maanden opgespannen, zodat de rug kan blijven groeien met een gemiddelde van 1 centimeter per ingreep. Dat is een succesvolle techniek, maar het patiëntje ondergaat wel elke zes maanden een operatie onder volledige narcose.

Minder heelkundige ingrepen

De magnetische groeistaven hanteren hetzelfde principe, maar hebben het voordeel dat – na de operatie om te staven in te brengen – geen chirurgische ingrepen meer nodig zijn. In plaats van de staaf op te spannen tijdens een operatie bevat de magnetic rod een magneet die uitwendig gestimuleerd kan worden. Een sterke elektromagneet ’trekt’ aan de staaf binnenin, die zo bij elke manipulatie twee tot drie millimeter kan groeien.

Dokter Pierre Moens, orthopedisch chirurg bij UZ Leuven, plaatste als eerste in België de magnetische staven bij een patiënt. Hij vat de voordelen samen. “We sparen hiermee gemiddeld vijf operaties en bijhorende hospitalisatie uit. Bovendien kunnen we de staven verlengen na kortere periodes, bijvoorbeeld na drie of vier maanden: dat zorgt voor minder druk op de verankeringspunten dan bij een operatie. De ingreep kan tijdens een gewone consultatie gebeuren en is niet pijnlijk. Het kind maakt minder kans op een infectie, die toch altijd mogelijk is tijdens een chirurgische ingreep. Heel wat van onze scoliosepatiëntjes hebben een neuromusculaire aandoening, waardoor ze extra gevoelig zijn voor narcose: die hoeven ze met dit systeem niet te ondergaan. En last but not leastis er het psychologische aspect: veel kinderen met scoliose ontwikkelen een panische angst voor de operatiezaal.”

Nog niet terugbetaald

In buurlanden als Engeland en Luxemburg gebruikt men de magnetische groeistaven al enkele jaren. “Helaas wordt de techniek bij ons nog niet terugbetaald: hopelijk komt daar snel verandering in”, aldus dr. Moens. “Britse economische studies over de ingreep bij kinderen met een neuromusculaire aandoening tonen aan dat magnetische groeistaven minder kosten aan de maatschappij dan vijf operaties en hospitalisaties.”

Gemiddeld twee procent van de schoolkinderen heeft last van een milde of ernstige vorm van scoliose: de meesten van hen kunnen geholpen worden met een korset. Enkel kinderen met ernstige scoliose worden geopereerd voor de aandoening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content