© iStock

Aspirine niet altijd doeltreffend om beroerte te voorkomen!

Naar aanleiding van de Week van het Hartritme wil de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) de aandacht van patiënten met voorkamerfibrillatie vestigen op het feit dat aspirine in de grootste meerderheid van de gevallen niet volstaat om een beroerte correct te voorkomen en beter vervangen wordt door een echte bloedverdunner.

De Week van het Hartritme zal dit jaar plaatsvinden van 30 mei tot 3 juni. Ter gelegenheid hiervan neemt de BeHRA positie in over de rol van aspirine bij de behandeling van VKF. “Bij patiënten met voorkamerfibrillatie volstaat aspirine zeer zelden om een beroerte te voorkomen”, legt Dr. Vandekerckhove, voorzitter van de BeHRA, uit. “Aspirine blijft bijzonder nuttig bij talrijke andere cardiovasculaire aandoeningen! Bij VKF daarentegen, dient het in de grootste meerderheid van de gevallen vervangen te worden door een echte bloedverdunner die doeltreffender is om een beroerte te voorkomen! Patiënten die toch aspirine gebruiken, worden aangeraden dit te bespreken met hun behandelende arts.”

Hiermee sluit de BeHRA zich aan bij de richtlijnen van de European Society of Cardiology en het National Institute for Health and Care Excellence.

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken. VKF is de oorzaak van 1 op 6 tromboses.

Het risico op VKF stijgt met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar lijden er momenteel aan.

Wie loopt meer risico?

Klinische observaties hebben het mogelijk gemaakt om unieke en zeer duidelijke statistieken op te stellen betreffende de verschillende factoren die voorkamerfibrillatie bevorderen. Daaruit blijkt namelijk dat het blanke ras (+59%) en grote personen (+28% per 10 cm vanaf 1,65m voor vrouwen en 1,75m voor mannen) biologisch gezien meer risico lopen op VKF!

Naast deze risicofactoren die we niet zelf in de hand hebben, zijn er ook een aantal corrigeerbare risicofactoren gekend: een hoge bloeddruk die een behandeling vereist (+42%), overgewicht (+12% risico per schijf van 15kg extra), roken (+43%), suikerziekte (+27%), alcohol (+31% vanaf 4 glazen per dag en +63% vanaf 5 bij mannen, en 61% bij vrouwen na slechts 2 glazen per dag), en ten slotte: intensief sporten (tot 2 keer per week joggen vermindert het risico met 10%, maar het verhoogt met respectievelijk 16 en 42% vanaf 3 en 5 wekelijkse sessies). “Hoewel deze studies bewijzen dat sommige factoren het risico op VKF duidelijk beïnvloeden, moet benadrukt worden dat niemand veilig is voor deze aandoening! Het blijft dus van groot belang om zelf uw polsslag te leren meten”, aldus Dr. Mairesse, voormalige voorzitter van de BeHRA.

Laat uw hartritme meten

Tijdens de Week van het Hartritme organiseren heel wat ziekenhuizen momenten waarop je gratis jouw hartritme kan laten bepalen. De lijst van de deelnemende ziekenhuizen vind je hier.

Naast deze hartritmetesten zullen gratis hartritmescans georganiseerd worden op donderdag 2 juni – Nationale Dag van Sensibilisering – in 3 grote shoppingcenters van het land (Wijnegem Shopping Center, Woluwe Shopping Center en Ville2 Charleroi). “We willen naar de patiënt toe gaan en het bereikte publiek steeds vergroten! Dat is mogelijk dankzij een nieuw, ultra ergonomisch screeningstoestel bestemd voor de detectie van een eventueel geval van VKF.”, besluit Dr. Vandekerckhove. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content