Anders gaan eten

Pascale Naessens lanceerde zopas haar zesde kookboek en je kan er nu al donder op zeggen dat die net als zijn voorgangers over de toonbanken zal vliegen. Haar keuken heeft in ons land een heuse beweging doen ontstaan van mensen die anders zijn gaan eten.

Met het manuscript van haar eerste kookboek heeft Pascale Naessens nog letterlijk moeten leuren om een geïnteresseerde uitgever te vinden. Vandaag is ze de best verkopende auteur van het land. Op haar recepten en aanpak zit er volgens uitgeverij Lannoo nog geen spatje sleet. Want elk nieuw boek doet het tot nog toe beter als het vorige, dankzij de mond aan mondreclame van haar steeds grotere schare fans.
Pascale Naessens is ook een merk geworden. Naast kookboeken heeft ze een eigen keramieklijn bij Serax en een eigen meubelcollectie bij Mintjens, tafellinnen, een olijfolie, peper en zout. Alles begon jaren terug met haar persoonlijke zoektocht naar gezonde, natuurlijke voeding, “waar je kan van genieten zonder je zorgen te moeten maken over je lijn.”

Weg met snelle koolhydraten

“In mijn modellentijd heb ik heel wat diëten gevolgd. Ik raakte er alleen maar hongerig en gefrustreerd van. Ik heb verschillende voedingsdeskundigen geconsulteerd, maar zij bleven hangen bij de klassieke adviezen gebaseerd op de voedseldriehoek.
Ik ben me toen zelf gaan verdiepen in allerhande wetenschappelijke studies over voeding. Zo heb ik ondervonden dat het de snelle koolhydraten waren, die me ziek maakten en futloos. Ik ben lang niet de enige die er zo over denkt. Wereldwijd tekent zich een trend af naar meer natuurlijke voeding, zonder die snelle suikers. Het is tijd om de klassieke voedingsdriehoek om te gooien. Ik ben ervan overtuigd dat mensen dit zelf zullen inzien en die driehoek omgooien. We hebben helemaal niet zoveel koolhydraten nodig, terwijl de gezonde vetten aan herwaardering toe zijn”; licht Pascale Naessens toe.
“Elk dieet werkt maar zodra je stopt komen de kilo’s er zo weer bij. Door te gaan eten op mijn manier gebeurt dat niet. Dit kan je zonder problemen volhouden want het is ook geen dieet. Je mag best een goed gevuld bord eten. Heel wat mannen melden bijvoorbeeld dat ze mijn porties verdubbelen en toch nog afvallen.
Wat ik in mijn kookboeken doe is wetenschap omzetten in lekkere recepten, die haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Ik beschouw mezelf als een soort doorgeefluik ” Voor haar laatste boek, Puur Eten2 , haalde ze de inspiratie letterlijk aan de waterkant, met natuurlijk veel vis en schaaldieren maar net zo goed vlees en kaas.

Wat houdt het in?

Eén vuistregel loopt als rode draad door al haar kookboeken: meng geen koolhydraten (pasta, aardappelen ...) met eiwitten (vlees, vis, ..) en laat alle snelle koolhydraten sowieso achterwege. Dan zijn er nog twee subregels: eet alleen natuurlijke ingrediënten en wees niet zuinig met olijfolie.
“Olijfolie in de eerste plaats maar ik ben ook niet bang van verzadigde vetten zoals kokosvetten. Door deze manier van eten ga je niet hongerig van tafel, heb je meer energie en heel wat mensen vallen er ook van af. Je eten verteert beter door de eenvoudige voedselcombinaties. Je eet minder snelle koolhydraten zoals pasta en aardappelen en deze manier van eten biedt velen een houvast in een wereld van overvloed.”
Praktisch: kies uit: Vlees met groenten, vis met groenten, kaas met groenten of koolhydraten ( aardappelen, granen) met groenten. De klassieke tripartite van vlees/vis met- aardappelen/pasta- en groenten wordt verlaten.

Voor wie?

“Ik vertel mensen niet wat ze wel of niet mogen eten. Ik leg alleen uit hoe ik het doe, en waarom mijn gerechten zo zijn samengesteld. Ik krijg wel ontzettend veel reacties van mensen die dankzij mijn boeken spectaculair zijn afgevallen maar ook van chronisch zieken zoals diabetici of mensen met maagdarmaandoeningen, reuma enz. Van zo’n getuigenissen krijg ik tranen in de ogen. Dàt is de reden waarom ik dit doe.
Vaak zijn het mensen die al jaren op zoek zijn naar oplossingen voor hun klachten. Zij zijn zelf gaan experimenteren en ontdekten zo mijn aanpak. Ik krijg mails van mensen die getuigen dat hun pijn hierdoor is verminderd of dat ze opnieuw meer energie hebben. Een man schreef me dat hij zo kon voorkomen dat hij insuline moest beginnen inspuiten. Ik kreeg ook positieve reacties van mensen met de ziekte van Crohn die normaal vezels moeten mijden, en die toch prima resultaten boeken. Iedereen die wil kan anders gaan eten en daar de vruchten van plukken”, aldus Pascale Naessens.
Puur Eten 2, met 69 recepten van aan de waterkant, uitgeverij Lannoo, 24,99 euro, isbn 9789401426145

Partner Content