Amper 4 op 10 Vlaamse vrouwen laat nog een uitstrijkje maken

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Amper vier op de tien Vlaamse vrouwen boven de 55 jaar laat nog een uitstrijkje nemen. Toch is bijna de helft van de ongeveer 350 vrouwen die jaarlijks de diagnose baarmoederhalskanker te horen krijgt, ouder dan vijftig jaar, merkt het Centrum voor Kankeropsporing op.

Dit is het gevolg van de misvatting dat baarmoederhalskanker een ziekte is voor jonge vrouwen. “We moeten meer doen om deze misvatting recht te zetten” zegt Dr. Patrick Martens van het Centrum.

En dat is ook de boodschap van Britse onderzoekers in het gerenommeerd medisch tijdschrift, de British Medical Journal. De dood van een jonge tv-persoonlijkheid door baarmoederhalskanker kreeg in de UK veel media-aandacht. Maar ook de introductie van het HPV-vaccinatieprogramma dat gericht is op jonge meisjes, versterkt het misverstand dat baarmoederhalskanker een aandoening is voor jonge vrouwen. Vrouwen van middelbare leeftijd lijken zich niet bewust van het risico voor baarmoederhalskanker waardoor ze zich niet meer pregelmatig preventief laten onderzoeken, of aandacht hebben voor mogelijke klachten. De Britse onderzoekers stellen voor aan vrouwen informatiefolders uit te delen tijdens een griepvaccinatie of na het laten nemen van een mammografie.

Geen aandoening voor jonge vrouwen

Dokter Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsporing bevestigt de uitspraken van de Britse onderzoekers: “Ook in Vlaanderen zien we dat nog nauwelijks vier vrouwen op tien die ouder zijn dan 55 een uitstrijkje laat nemen elke drie jaar. En dat is erg jammer want met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker gemakkelijk op te sporen. Dat geldt ook voor de voorstadia van baarmoederhalskanker, waarin de ziekte nog heel beperkt is. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt. Zonder behandeling kan na zo’n voorstadium baarmoederhalskanker ontstaan. Dat kan wel tien tot vijftien jaar duren. Omdat de ziekte zich zo traag ontwikkelt, is een uitstrijkje om de drie jaar ruim genoeg.”


Net als in de UK, is het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gekenmerkt door een daling in deelname naarmate vrouwen ouder worden. Dokter Martens legt uit: “Dat is specifiek voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. In de bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker en borstkanker zien we dat niet. Toch is de helft van de ongeveer 350 Vlaamse vrouwen die elk jaar de diagnose van baarmoederhalskanker te horen krijgt, ouder dan 50. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking, moeten wij dus ook in Vlaanderen dringend aan de slag om oudere vrouwen terug naar de bevolkingsonderzoek te leiden.”


Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen van 25 tot en met 64 die dat de laatste drie jaar niet lieten doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content