© Getty Images/iStockphoto

Afschaffing maximumleeftijd om bloed te geven is een feit

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De afschaffing van de maximumleeftijd van 70 jaar om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven, was al langer aangekondigd. Nu is deze een feit! Door die beslissing kunnen ongeveer 8.000 donoren de komende jaren bloed blijven geven en levens redden.

De maximumleeftijd om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven is historisch gegroeid in ons land, maar er was geen wetenschappelijke basis om die grens hanteren. Volgens de vroegere regelgeving mocht je donor worden tot je 66ste verjaardag en mocht je blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag en op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

Dit alles maakte dat de komende vijf jaar zo’n 8.000 gekende donoren zouden moeten stoppen. Daar werd verandering in gebracht. De maatregel treedt vandaag in werking en het Rode Kruis is klaar om deze mensen te ontvangen in hun donorcentra of mobiele collectes in steden en gemeenten.

Met de nieuwe regelgeving valt de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, mag blijven doneren, op voorwaarde dat hij of zij voor het eerst bloed gaf voor zijn 66ste verjaardag en de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

Bloed geven doet leven

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is deze leeftijdgrens al langer opgeheven. In Canada is trouwens ongeveer 1,5% van de donaties afkomstig van donoren die ouder zijn dan 70. “De arts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven”, vertelt minister Maggie De Block. “De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed te geven.”

Goed nieuws voor donoren zoals Pierre (72) uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart. De man gaf al bloed sinds 1975, maar moest omwille van de oude regelgeving in 2018 stoppen: “Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarbij ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal zo’n 57 liter waarmee hij tientallen mensen hielp. Pierre is tevreden dat hij opnieuw bloed mag geven.

15.000 extra donaties

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren – dus mensen die ooit al bloed gaven – al eens opgetrokken van 66 tot 71. Die wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20.000 extra donaties. “Dankzij deze maatregel verwacht het Rode Kruis zo’n 15.000 extra donaties op jaarbasis. Vaak gaat dit over zeer trouwe donoren die jaarlijks meerdere keren bloed geven”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content