© Getty Images/iStockphoto

8 kopzorgen over haar

Een gezonde haardos is zalf voor je humeur en een boost voor je zelfvertrouwen. Maar hoe hou je je haar in conditie? En wat als het tegenwerkt, kleur weigert of poreus wordt?

1 Welke shampoo kies je? Moet je afwisselen? En welk product is echt mild?

Je kiest best een verzorgende shampoo. Veel mensen staan daar wat sceptisch tegenover omdat deze shampoos vaak duurder zijn. Maar als je zo’n shampoo een paar weken gebruikt, zal je zien dat je haarkwaliteit erop vooruitgaat. En een klein beetje shampoo volstaat al om je haar te wassen. Je gebruikt er beter te weinig dan te veel van, want dan wordt het lastig om alle shampoo uit te spoelen. Dat spoelen is een handeling die er nogal eens bij inschiet, terwijl het juist noodzakelijk is om alle shampooresten grondig verwijderen. Anders lijkt er een soort film op je haar te liggen en voelt je hoofdhuid ook vetter aan.

Wisselen van shampoo is prima. Elk product is anders en dat heeft effect op je haar. Hou rekening met je haartype. Neem bij droog én gekleurd haar de ene keer een shampoo voor droog en de volgende keer een voor gekleurd haar. Of wissel af met een babyshampoo of een andere milde shampoo.

Om te weten of je een milde shampoo koopt, moet je de ingrediënten checken. Een neutrale pH-waarde is belangrijk. En volgende stoffen moet je mijden:

siliconen. Ze leggen een film op de haarschubben, waardoor je na verloop van tijd sneller vet haar krijgt. Wil je je haar kleuren, dan loop je het risico dat de kleur niet meer doordringt tot de haarvezel en de kleuring mislukt.

zouten (sodium lauryl sulfaat). Ze zorgen er niet alleen voor dat de shampoo schuimt, ze halen ook de beschermlaag van je haar.

Minerale oliën. Te veel minerale oliën gebruiken verzadigt de haarvezel waardoor hij nog weinig andere producten kan absorberen.

Low poo shampoos, die wassen zonder te schuimen, houden het midden tussen een shampoo en een verzorgende conditioner. Of ze echt voordelen bieden, is niet aangetoond.

2 Hoe vaak moet je je haar wassen en hoe vaak moet je het knippen?

Een tot twee keer per week wassen volstaat. Ben je een roker of sport je veel, dan kan het wat vaker, net als bij vet haar. Maar ga je haardos niet dagelijks met shampoo te lijf. Elke wasbeurt geeft immers wrijving, waardoor je haarvezels beschadigd raken en poreuzer worden. Bovendien maakt een dagelijkse wasbeurt je hoofdhuid vetter omdat shampoo de talgklieren extra prikkelt. Heb je last van vet haar, spoel het dan tussen twee wasbeurten eens met lauw water. Of gebruik tussendoor droogshampoo. Die zorgt voor extra volume zonder dat je shampoo hoeft te gebruiken.

Een kortere snit blijft zo’n vijf tot zes weken in vorm voor je je haar moet knippen. Bij een langer kapsel heb je meer speling en kan je haar tot twaalf weken zonder knippen. Als je bij het kammen merkt dat je vaak stropt bij de haarpunten, dan is het tijd voor een knipbeurt.

3 Zijn een conditioner, haarmasker, vitaminekuur of olie nodig?

Een keer per week een masker volstaat bij fijn haar. Bij beschadigd of droog haar mag het elke keer. Conditioner mag altijd, maar liever minder dan meer. Breng hem nooit aan op je hoofdhuid, enkel op je haarlengten.

Een vitaminekuur voor je haar is enkel zinvol als je een tekort hebt. Dermatoloog dr. Thomas Maselis: “Bij haarproblemen zonder onderliggende oorzaak, kijken we naar het voedingspatroon en eventuele tekorten. Is er sprake van een tekort, dan kunnen vitaminesupplementen nut hebben. Zo’n supplement bestaat meestal uit eiwitten die ook in de haarstructuur voorkomen, vitamine A en B, aangevuld met zink, ijzer, enz. Neem zo’n vitaminekuur minstens drie maanden. Eerder merk je geen effect op je haarkwaliteit.”

Verzorgende olie is interessant bij droog haar en om je haar glans te geven en het soepel te houden. Gebruik er weinig van, verdeel de olie eerst tussen je handen en breng enkel op de haarpunten aan.

4 Je kleurt je haar al jaren, maar plots oogt die kleur niet meer zo mooi en ziet je haar er droger en doffer uit?

Haar dat jarenlang chemisch wordt gekleurd, kan verzadigd raken, waardoor het geen nieuwe kleurstoffen meer kan opnemen. Soms kan langdurig gekleurd haar plots donkerder worden, omdat er verschillende kleurlagen op elkaar werden aangebracht. De beste remedie is verzadigd haar een poos te ontlasten en intussen goed te verzorgen, bijvoorbeeld met een zacht masker. Bij donker gekleurd haar kan ook een antiroosshampoo helpen om het teveel aan kleur weg te nemen en je haar tot rust te laten komen.

Wie intussen geen vervelende uitgroei wil, kan de kapper vragen om enkel de uitgroei bij te kleuren, en geen kleurproduct meer aan te brengen op de rest van het haar. Zo krijgt het de kans om te recupereren. Het is sowieso aanbevolen om je haarpunten niet bij elke nieuwe kleuring te behandelen. Om de drie kleuringen even een opfrisbeurt volstaat.

5 Is overschakelen op biologische kleurproducten een goed idee?

Dat kan voor sommige haartinten zeker een oplossing zijn. Chemische kleuringen bestaan uit pigment (voor de kleurtint) en een stof met een hoge zuurstofwaarde om de haarschubben open te zetten, zodat die het pigment kunnen opnemen. De meest gebruikte stof is ammoniak. Nadien worden de kleurpigmenten weer afgespoeld en de schubben gesloten met een shampoo met een lage pH-waarde (zuur). Zo zit de kleur gevangen in de haarschubben.

Biologische haarkleuringen bevatten geen ammoniak maar kleuren met natuurlijke bestanddelen op basis van planten. Ze hebben het nadeel dat je er minder ver mee gaat: heel donker haar blond maken is niet haalbaar, het omgekeerde wel. Je haarkleur ziet er transparanter, natuurlijker en zachter uit omdat het product eerder een laagje op je oorspronkelijke kleur legt. Biologische kleurproducten irriteren minder, zijn vriendelijker voor je haar, je hoofdhuid en het milieu, maar ook hier zijn allergische reacties mogelijk.

6 Hoe vaak mag je een permanent zetten? Bestaan er haarvriendelijke alternatieven voor meer volume?

Beperk permanentproducten tot maximum twee tot drie keer per jaar. Permanentvloeistof zet de haarschubben open en doorbreekt de zwavelverbinding van je haar. Het originele haarpatroon verdwijnt en er komt een golvende, krullende structuur in de plaats. Een deel van die zwavelverbindingen keert niet terug waardoor je haar makkelijker gaat splijten. De haarschubben raken ook beschadigd zodat je haar poreuzer wordt.

Een alternatief voor wie volume wil, is de klassieke watergolf. Die is aan een revival toe. Krulspelden worden in nat haar gedraaid en vervolgens gedroogd. Vooraf wordt een verstevigend product aangebracht. Als je haar droog is, worden de spelden eruit gehaald en je kapsel in vorm gekamd. Dat effect houdt echter maar een weekje.

7 Wat zijn de voornaamste bedreigingen voor gezond haar?

Airconditioning is een belangrijke vijand want ze maakt je haar statisch. Hetzelfde effect heb je in de winter bij grote verschillen tussen de binnen- en de buitentemperatuur. Statisch haar krijg je moeilijk in vorm. Maak daarom een handdoek licht vochtig en ga er kort mee over je haren om de elektrische lading weg te halen.

Ook je haar vaak en onbeschermd blootstellen aan de zon maakt het droog en dof. Zeker als het gekleurd of gepermanent is. Onze huid smeren we in, maar ons haar wordt meestal vergeten. Breng op zonnige dagen zonnebescherming aan, zeker als je droog haar hebt. Daarvoor bestaan haarproducten (olie of crème) met een uv-filter, die je ’s avonds makkelijk met water kan afspoelen. De meeste producten beschermen je haar ook tegen zeezout. Ook dat droogt je haar enorm uit. Ben je in zee geweest, was je haar dan ’s avonds met een milde shampoo om het zout te verwijderen. Ook haarkleurmiddelen en permanentmiddelen kunnen na verloop van tijd je haarstructuur en -kwaliteit gaan beïnvloeden.

Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen na de menopauze, krijgen sommige vrouwen af te rekenen met droger en dunner wordend haar. De grote boosdoener in dit verhaal is het mannelijke hormoon dat dan de bovenhand neemt. Dit probleem kan onder meer worden aangepakt met hormoonsubstitutie. Ook stress speelt een rol. Want daardoor maakt de bijnier meer mannelijk hormoon aan.

8 Stijltang of haardroger?

Een haardroger is veel vriendelijker voor je haar dan een klassieke stijltang. Op voorwaarde dat je correct brusht. Maak je haar handdoekdroog en droog het even met de haardroger. Breng voor het echte brushwerk een verzorgend product in de vorm van olie, mousse of crème aan. Beperk je tot een dun laagje op de haarpunten – niet op je hoofd – om je haarvezel tegen de warmte te wapenen. Hou voldoende afstand van je haar!

Kan je niet zonder stijltang, gebruik ze dan zeker niet dagelijks. Werk altijd op droog haar en breng ook vooraf een beschermend product aan. Een goed alternatief is de nieuwe generatie stijltangen op basis van stoom. Die verzorgen je haar tijdens het stijlen maar zijn aanzienlijk duurder. Vergeet ook hier vooraf geen beschermend product aan te brengen.

Met dank aan Isis Verbist van de Antwerpse kappersschool Academie Verbist voor haar deskundig advies.

Partner Content