12 oktober Europese Orgaandonatiedag

Europa heeft voor haar 15de sensibliseringscampagne rond orgaandonatie Brussel als uitvalsbasis gekozen. De campagne wordt op 11 oktober op gang getrokken met een concert ter ere van alle donoren en hun familie, in de Sint-Michiels Kathedraal in de hoofdstad.

Maar dé plek waar u de dag nadien terecht kunt voor alle mogelijke informatie over orgaandonatie en voor randanimatie, is zonder meer het Brusselse Muntplein. Er zal die dag ook een levensboom worden geplant om alle donoren te herinneren. En fietsers van over het hele land zullen de campagne onder de aandacht brengen door richting Brussel te fietsen. Ook voor hen is het Muntplein de eindbestemming. Zoals bij elk evenement laat ook Manneken Pis zich niet onbetuigd: het ventje krijgt voor de gelegenheid (alweer) een nieuw kostuum aangemeten met de slogan ‘Yes to organ donation’.

In Plus Magazine van oktober hebben we drie lezers bereid gevonden te getuigen over hun ervaringen met orgaandonatie en orgaantransplantatie. Michèle, die recent een nier afstond aan haar dochter. Julien, die al 20 jaar met een donornier door het leven gaat. En Miche, die toen haar 17-jarige zoon verongelukte, instemde met orgaandonatie. Een moedige maar niet evidente beslissing die ook nu nog haar leven mee zin geeft. Jaren nadien leerde ze ook de andere kant van deze problematiek kennen. Miche: “Enkele jaren geleden maakte ik van dichtbij mee hoe zo’n donororgaan een nieuw begin kan betekenen. Mijn acht jaar jongere broer sukkelde al een tijd met hartproblemen en was op de duur zo uitgeput dat hij niet meer met zijn dochtertje kon spelen. Uiteindelijk heeft hij een nieuw hart gekregen. Een nieuw leven, voor hem en zijn kind, voor onze familie: daar zijn we zo dankbaar voor. Daarom: neem uw hart niet mee naar de hemel, we hebben het hier nodig.”

Maar vooral het contact met lotgenoten na het overlijden van haar zoon via NAVADO (nabestaanden van donors), heeft heel veel voor Miche betekend. “Daardoor ben ik ook lezingen gaan geven en heb ik een eigen site opgezet: www.butterflykids.be, voor ouders van overleden kinderen. Als ik nu ergens getuig als nabestaande van een donor – op een school, vereniging of ziekenhuis – en bereik dat mensen zich daardoor als donor laten registreren, geeft me dat de kracht om verder te gaan.”

Die registratie is belangrijk, want ondanks het feit dat in België in principe iedereen die geen bezwaren formuleert, orgaandonor is, vragen artsen toch altijd nog aan de nabestaanden of ze akkoord gaan. Miche: “Die vraag is op zo’n moment echt heel moeilijk voor mensen die in shock zijn na een vaak onverwacht en traumatisch overlijden. Er zijn mensen die impulsief weigeren en daarna spijt hebben. Omdat ze pas achteraf beseffen dat de overledene wél orgaandonor had willen zijn, dat haar of zijn dood toch voor iemand anders een nieuwe start had kunnen zijn, dat het een troost voor de nabestaanden had kunnen zijn. Iemand die zich laat registreren als orgaandonor bespaart zijn nabestaanden het heel moeilijk, pijnlijk moment als die vraag gesteld wordt.”

Miche Vercruyssen getuigt op maandag 14 oktober, samen met een transplantatiedeskundige en een transplantatiepatiënt, om 19 uur in het Cultureel Centrum Ter Dilft in Bornem. Meer info: miche.vercruyssen@gmail.com


Lees ook: Orgaandonatie: de verhalen van Thibaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content