© Getty Images/iStockphoto

1 op de 2 rusthuisbewoners slikt antidepressiva

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In sommige rusthuizen slikt 90% van de bewoners antidepressiva en 75% antipsychotica! Maar er bestaan grote verschillen tussen de rusthuizen. Bovendien volgt 72% van de rusthuisbewoners die antidepressiva nemen zijn behandeling gedurende minstens 5 jaar.

Dat de consumptie van geneesmiddelen in sommige rusthuizen de pan uit swingt, is bekend. Een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over de afgeleverde geneesmiddelen aan hun 22.000 leden die in een rusthuis verblijven, bevestigt dat de opname in een instelling een grote invloed heeft op de consumptie van antidepressiva en antipsychotica. De voornaamste resultaten op een rij:

  • 1 op de 2 rusthuisbewoners (53%) slikt antidepressiva en 1 op de 3 antipsychotica (36%), tegenover respectievelijk 21% en 7% bij alle leden uit dezelfde leeftijdsgroep. Bij een opname in het rusthuis verhoogt het aantal personen dat behandeld wordt met antidepressiva bovendien met 34%. Bij antipsychotica gaat het om een stijging van 81%. Die toename is opvallend hoog binnen de 6 maanden na de opname.
  • Een twintigtal geanalyseerde rusthuizen leveren antidepressiva af aan meer dan 80% van hun bewoners. Nog opzienbarender: in sommige instellingen neemt 90% van de bewoners antidepressiva, in andere... 29%. Deze opmerkelijke verschillen tussen de rusthuizen gelden ook voor de antipsychotica, met schommelingen tussen 5 en 75%, naar gelang de instelling.
  • 72% van de rusthuisbewoners die antidepressiva slikten in 2007 hebben die behandeling gevolgd gedurende minstens 5 jaar(2007-2011), terwijl de aanbevolen behandelingsperiode voor een zware depressie 9 à 12 maanden bedraagt.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content