1 Belg op 2 durft niet reageren bij een hartstilstand

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Tot 6 maart 2015 doet de Belgische Cardiologische Liga een oproep naar alle Belgen die het aangedurfd hebben een leven te redden door juist te handelen, of die een hartstilstand overleefden dankzij die juiste handelingen, om hun verhaal te delen.

In België zijn 10 000 mensen per jaar slachtoffer van een hartaanval op straat, op het werk of thuis – allemaal plaatsen waar de Belgische burgers in een situatie kunnen belanden waar zij een reddende handeling moeten uitvoeren: een oproep naar 112 plegen, een hartmassage geven of zelfs een defibrillator gebruiken.

47% van de mensen voelt zich echter niet in staat om tussen te komen in geval van hartstilstand en een kwart van de bevolking zou zich niet op zijn gemak voelen om een Automatische Externe Defibrillator te gebruiken (AED). Deze cijfers tonen de noodzaak aan om de Belgische burgers aan te moedigen om te durven reageren.

Daarom hoopt de Belgische Cardiologische Liga een community van ” redders-geredden ” te creëren om hun getuigenissen te delen, hen te huldigen en om de Belgen aan te moedigen te reageren tijdens een soortgelijke situatie.

Tot 6 maart worden de mensen gevraagd om hun verhaal te delen op www.durf-redden.be. Op 12 maart hoopt de Liga een zo groot mogelijk aantal duo’s “redders-geredden” samen te brengen en te huldigen als “Hartridders” tijdens de derde editie van de Durf redden-campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content