© HUGO CLAUS, ZONDER TITEL, MAURICE VERBAET ART CENTER, ANTWERPE

Uit liefde voor Claus

Tien jaar na zijn dood wijdt Bozar een tentoonstelling aan de meest bekroonde auteur van België: Hugo Claus. De expo werd samengesteld door filmmaker en auteur Marc Didden.

Op 19 maart 2018 is het precies 10 jaar geleden dat Vlaanderens grootste schrijver overleed. Hugo Claus had een bijzondere band met het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, dat hij vaak bezocht en waar hij zelf tentoonstelde in 1959. Bozar kon dan ook de verjaardag van zijn overlijden niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Curator Marc Didden geeft in Hugo Claus, con amore geen traditioneel overzicht, maar stelde een hoogst persoonlijke tentoonstelling samen. “Het wordt een mix van archiefstukken, kunstwerken, magazines, foto’s, geluids- en filmfragmenten”, zegt organisator Ann Geeraerts, “zo’n 200 items, bruiklenen die van overal komen. Didden maakte een selectie van werken van kunstenaars waarmee Claus bevriend was (Karel Appel, Roger Raveel, Pierre Alechinsky,...), kunstenaars die hem inspireerden (James Ensor, Leon Spilliaert,...) en hedendaagse kunstenaars (Michaël Borremans, Luc Tuymans,...) die volgens Didden een Clausiaanse mentaliteit hebben. Daarnaast is er een kleine selectie beeldend werk van Hugo Claus zelf.”

Uit liefde voor Claus
© CIOURTESY SAM DILLEMANS

Uitzonderlijke stukken

De expo bevat stukken die zelden aan het publiek zijn getoond. Voor het eerst krijgen we een origineel schetsboekje van Claus te zien waarin hij, naar het eind van zijn leven toe, toen schrijven moeilijker werd, nieuwe tekeningen maakte. Je kan het originele geïllustreerde manuscript van Herbarium bekijken, de mythische dichtbundel die Claus voor zijn toenmalige geliefde Elly Overzier schreef. Er is een originele tekening van de personages van Het Verdriet van België en een landkaart van de streek waar de roman zich afspeelt. Hugo Claus, con amore bevat ook nieuwe creaties. Zo maakt kunstenaar Thierry De Cordier voor de tentoonstelling een monumentale Grote Marine (zeegezicht), want Claus had een speciale band met Oostende. “Als sluitstuk is er een installatie waarin we het volledige geschreven werk van Claus proberen te vatten: een boekenkast met 400 covers”, aldus Geeraerts.

Uit liefde voor Claus
© MAGIC TRIO, HUGO CLAUS CENTRUM UNIVERSITEIT ANTWERPEN

Curator Marc Didden is al van jongsaf gefascineerd door Claus, werkte meermaals met hem samen en werd een goede kennis. “Als ik aan Hugo Claus denk, dan dringt zich vanzelf de Italiaanse muziekterm con amore op, die precies bedoelt wat ik denk: dat alles altijd met liefde moet worden aangepakt. Ik heb Claus nooit anders weten doen: schrijven, schilderen, regisseren, zich in het publiek vertonen, gebeurde altijd met de grootst mogelijke menselijkheid, een zeldzame zachtheid, een minzame stem, een jongensachtige monkellach. Mijn liefde voor Claus betreft dan ook het totaalpakket: schrijver, schilder, theaterman, filmeur én mens...”, aldus Didden. “Ik hoop dat mensen die straks door con amore wandelen de liefde kunnen voelen die ik voor de man koester. (...) Ik hoop vooral dat Claus met deze kunstwandeling door zijn universum blij zou zijn, daar in dat vagevuur waar hij nu ongetwijfeld poker zit te spelen met een paar oude makkers.”

Claus, een veelzijdig kunstenaar.
Claus, een veelzijdig kunstenaar.© COURTESY HERMAN SELLESLAGHS

Hugo Claus, con amore. 28/02 tot 27/05, BOZAR, Ravensteinstraat 23, Brussel. Di-zo, 10-18 u., do 10-21 u. ?8-6. www.bozar.be

Uit liefde voor Claus
© HUGO CLAUS, HERBARIUM,, MAURICE VERBAERT ART CENTER, ANTWERPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content