© Dirk Billen

Fijnstof glipt door de mazen van elk net

Lage emissiezones moeten de blootstelling aan fijnstof doen dalen. Gemiddeld verliezen we één gezond levensjaar door deze luchtvervuiling. Maar hoe beïnvloedt fijnstof onze gezondheid?

Wat is het?

Fijnstof zijn deeltjes in de lucht kleiner dan 2,5 micrometer (µm). Ze zijn dus onzichtbaar voor het blote oog.

Waar komt het vandaan?

Br deze schadelijke stofdeeltjes zijn Bronnen van deze schadelijke stofdeeltjes zijn onder meer houtverbranding, dieselroet, de uitstoot van verkeer en industrie.

Waar komt het terecht?

Fijnstof kan tot diep in de kleinste longblaasjes doordringen omdat het de macrofagen – immuuncellen in de longblaasjes die indringers moeten tegenhouden – weet te verschalken.

Hoe gaat het tewerk?

Het slijmvlies in onze neus kan deeltjes groter dan 10 µm tegenhouden en uitscheiden. Maar geen enkel vangnet in ons lichaam is fijnmazig genoeg om fijnstof af te remmen, waardoor het schade kan toebrengen aan de longblaasjes die voor de zuurstofopname in onze bloedsomloop zorgen. Wetenschappers vermoeden dat fijnstofdeeltjes een ontstekingsreactie in de longblaasjes veroorzaken. Dit maakt het lastiger om voldoende zuurstof in het lichaam rond te pompen. Om dat te compenseren moet het hart een tandje bijsteken.

Wat doet het met onze gezondheid?

Hoge fijnstofwaarden in de lucht berokkenen zowel op korte als op lange termijn schade aan onze gezondheid. Meest kwetsbaar zijn mensen met bestaande hart-, vaat- en longziekten. Pieken van fijnstof worden wetenschappelijk gelinkt aan een hoger risico op hartinfarcten, astmaopstoten, bronchitis en verminderde longfunctie.

Bron: Vlaamse Milieu Maatschappij, Environmental Protection Agency

Fijnstof glipt door de mazen van elk net

Partner Content