Kan een adoptiekleinkind erven?

Ik ben in 1990 getrouwd zonder huwelijksovereenkomst. Mijn zoon is al overleden en heeft twee adoptiekinderen, een via gewone adoptie en een via volle adoptie. Mijn echtgenote heeft één zoon. Hoe zal mijn erfenis worden verdeeld?

Als jij als eerste zou overlijden en je hebt geen testament gemaakt, dan erft jouw echtgenote het vruchtgebruik over jouw nalatenschap. Heb je kinderen, dan erven zij de naakte eigendom. Maar vermits jouw zoon al overleden is, erven zijn kinderen in zijn plaats (plaatsvervulling). In jouw geval zal echter enkel jouw kleinkind dat geadopteerd is via volle adoptie erven.

Want dat is nu net het verschil tussen een gewone en een volle adoptie: bij een volle adoptie krijgt het adoptiekind dezelfde rechten als een eigen kind. De juridische band met de biologische ouders wordt verbroken. Een kind dat geadopteerd is via volle adoptie kan dan niet meer erven van zijn biologische ouders (tenzij het in een testament wordt aangeduid). Bij een gewone adoptie behoudt het kind een juridische band met zijn oorspronkelijke familie. Van de adoptant (in dit geval jouw zoon) kan het wel erven, maar niet van de bloedverwanten van degene die hem/haar geadopteerd heeft. Je kleinkind dat geadopteerd werd via een gewone adoptie kan dus niet via plaatsvervulling van jou erven in de plaats van jouw zoon. En de zoon van jouw vrouw erft evenmin van jou, tenzij je hem in een testament hebt aangeduid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content