© G.F.

Herfst in hartje Ardennen

We stampen een open deur in als we zeggen dat het bos op zijn mooist is in de herfst. En je kan er zoveel meer doen dan enkel wandelen! We hebben zes activiteiten uitgeprobeerd in het woud van Saint-Hubert.

Van 13 tot 15 oktober wordt voor het dertiende jaar op rij het Ardense Bos- en Woudweekend gehouden (www.leweekenddubois.com, de week van het bos loopt van 8 tot 15/10). Met dit evenement wil deze regio zowel het woudtoerisme als de (verantwoorde) houtnijverheid promoten. Dat dit weekend midden in de herfst valt, is geen verrassing. Met zijn warme kleuren, vallende bladeren, laatste zonnestralen voor de eerste winterprik en vers wild op het menu, kan het bos zich geen beter uithangbord wensen.

Zin om de herfstsfeer op te snuiven in het zuiden van het land? Dan is het woud van Saint-Hubert, met 100.000 ha bos, vijvers en vochtige heide de ideale bestemming. Wij hebben alvast zes activiteiten geselecteerd – sommige tijdelijk, andere permanent – die het uitproberen waard zijn, van de traditionele wandeling tot meer originele uitstapjes.

1 WANDELEN OVER BOSPADEN

Ruim 1.500 km bewegwijzerde wandelpaden doorkruisen het woud van Saint-Hubert. Toch is een geschikte wandelroute kiezen helemaal niet moeilijk. Via www.lagrandeforetde-sainthubert.be/nl bepaal je de criteria waaraan je wandeling moet voldoen: afstand, moeilijkheidsgraad, gemeente,... Vervolgens druk je de route gratis af of je downloadt ze op je gps. Voor een klassieke wandelkaart kan je terecht bij de toeristische dienst van het woud van Saint-Hubert, Place du Marché 15, 6870 Saint-Hubert.

Wil je volop van de herfstkleuren genieten, dan is de Promenade de Mochamps een aanrader (9,8 km, wandeling nr. 7). Je wandelt bijna uitsluitend door het woud. Ook deze route kan je online downloaden of volgen via de NGI-kaart van Tenneville, Entre rivière et forêt.

WANNEER? Het hele jaar door.

PRAKTISCH. Herfst in de Ardennen betekent ook jachtseizoen. Door de aanwezigheid van jagers zijn sommige delen van de wandelingen soms tijdelijk niet toegankelijk. Check daarom eerst de website www.saint-hubert-tourisme.be en negeer de waarschuwingsborden die je op je pad tegenkomt niet. Alleen zo kan je in alle veiligheid van het woud genieten.

2 Natuurfoto’s kijken of zelf maken

Herfst in hartje Ardennen
© G.F.

Al verschillende jaren wordt in het woud van Saint-Hubert het evenement Les saisons de la photo georganiseerd. Een heel jaar lang worden meer dan 460 natuurfoto’s op groot formaat in openlucht tentoongesteld op 28 sites die speciaal werden uitgekozen omwille van hun goed bewaarde natuur, hun uitzonderlijk historisch patrimonium en hun typische Ardense sfeer. Deze prachtige foto’s lijken op te gaan in de omgeving en doen je soms oog in oog staan met dieren die je anders nooit zou opmerken. Wil je alle beelden zien, dan moet je met de auto één van de drie ontdekkingscircuits volgen.

Schiet je zelf ook wel eens een natuurbeeld, dan kan je deelnemen aan de fotowedstrijd Portfolios Nature, die openstaat voor amateurfotografen. De mooiste fotoreeksen worden bekroond en een jaar lang tentoongesteld in het landschapspark van Libramont. Voor informatie over de plekken waar de foto’s te zien zijn, de ontdekkingscircuits en de fotowedstrijd kan je terecht op www.lessaisonsdelaphoto.be (deels in het Nederlands).

WANNEER? De foto’s van de Les saisons de la photo zijn permanent te bewonderen en wisselen elk jaar. De fotowedstrijd Portfolios Nature 2017-2018 loopt nog tot 21 januari volgend jaar.

3 Luisteren naar burlende herten

Herfst in hartje Ardennen
© ISTOCK

In de herfst weerklinken elk jaar weer luide kreten in het woud. Het is het burlen van de bronstige mannetjesherten, die hun hinden rond zich proberen te verzamelen en tegelijk mannelijke rivalen willen afschrikken. Luisteren naar deze oergeluiden is in het woud van Saint-Hubert strikt gereglementeerd om de dieren zo min mogelijk te storen.

Wel mag je naar de herten luisteren in één van de luisterzones die openstaan voor het publiek (www.criesthubert.be). Deze zones zijn echter slechts toegankelijk tussen 9 en 17 uur, terwijl de herten bij zonsondergang burlen. Je opteert dus beter voor een geleide groepswandeling of een themaverblijf. Tal van privé-initiatieven, verenigingen en openbare diensten in de streek bieden die aan, weliswaar betalend. Je moet je vooraf inschrijven, maar je krijgt wel toegang tot de luisterzones, ook na zonsondergang (spannend!)

WANNEER? Tijdens de bronsttijd, van half september tot half oktober.

PRAKTISCH. Trek warme kleding aan, want van je stil houden in een luisterzone krijg je het al snel koud. Moet het gezegd dat tijdens de bronsttijd de zintuigen van de herten op scherp staan en ze dus voor het minste geringste op de vlucht slaan? Kies daarom voor onopvallende kleding (een zwartgrijs jasje bijvoorbeeld) en niet voor een fluo jekker van nylon of gore-tex. Gebruik geen sterk parfum en rook niet.

4 Paddenstoelen plukken en streekproducten proeven

Herfst in hartje Ardennen
© P.G.

In de herfst schieten de cantharellen en judasoren letterlijk als paddenstoelen uit te grond. Bospaddenstoelen plukken is een leuke insteek voor een wandeling, maar niet alle soorten in het Ardense woud zijn eetbaar. De veiligste manier om dat te ontdekken, is je inschrijven voor een paddenstoelenwandeling met proeverij. Is met je handen in de aarde wroeten niets voor jou, volg dan de smulroutes die Saint-Hubert heeft uitgetekend. Saveurs inattendues (onverwachte smaken, 116 km) en Saveurs en terre celte (smaken uit het land van de Kelten, 70 km) zijn routes die je met de auto langs producenten van streekproducten voeren. Je kan de routebeschrijvingen downloaden via de Franstalige versie van www.saint-hubert-tourisme.be.

WANNEER? De paddenstoelenwandelingen worden begin oktober georganiseerd. De smulroutes kan je het hele jaar door narijden, maar check vooraf de openingsdagen van elke producent.

5 Jachthoorns in de kerk en wondere creaturen in ’t bos

Herfst in hartje Ardennen
© G.F.

Folkloristische evenementen worden in het Ardense woud vooral in de herfst gevierd. Omdat de jacht er belangrijker was dan de landbouw? In Saint-Hubert wel. Daar is de heiligverklaring van Sint-Hubertus, de patroonheilige van jagers en dieren, een religieus feest, maar met heel eigen rituelen. De hoogmis in de basiliek wordt opgeluisterd door jachthoornblazers, er wordt gewijd Sint-Hubertusbrood uitgedeeld en in de namiddag worden de paarden en jachthonden gezegend.

WANNEER? Op 3/11 in het stadscentrum.

Samonios, het nieuwjaarsfeest waarop de Kelten hun overleden voorouders herdachten, kreeg door Halloween nieuw leven ingeblazen. In Libramont organiseert het Keltisch Museum ’s nachts een Samoniosviering in het woud, een nachtwandeling waar wondere creaturen, hybride vrouwen, oppergodinnen en rondhollende geesten je pad kruisen.

WANNEER? Op 31 oktober. Reserveren verplicht!

6 Hengelen op een idyllische plek

Herfst in hartje Ardennen
© G.F.

Het woud van Saint-Hubert is bezaaid met riviertjes, vijvers en meertjes. Met kleurrijke bomen op de achtergrond en een lichte nevel die uit het water opstijgt, zijn het stuk voor stuk idyllische plekken! Hier zwemt ook de forel van Freux, waar je zelf op kan vissen in de uitgestrekte vijvers van biologische viskwekerijen. Surf naar www.luxembourgbelge.be en tik pêches de Freux in de zoekmotor.

Nog nooit een hengel uitgeworpen, maar wel zin om het te proberen? Het provinciaal domein van Mirwart, dat midden in het woud ligt, organiseert hengelinitiaties vliegvissen en hengelen op de Engelse manier.

WANEER? De visvangst is onderworpen aan een strikte regelgeving en op bepaalde dagen, meestal in de winter, zelfs verboden. Op 15 oktober organiseert het provinciaal domein van Mirwart een initiatie vliegvissen.

PRAKTISCH. Wie wil vissen in Waalse wateren moet in het bezit zijn van een visvergunning van het Waals Gewest (www.maisondelapeche.be/NL). En in tal van viszones en hengelvijvers moet je een vergoeding betalen (jaarlidgeld of een dagvergoeding). Informatie hierover vind je op www.saint-hubert-tourisme.be.

Partner Content