Bronnen: Belgische Cardiologische Liga, Hartstichting Nederland © Belgische Cardiologische Liga, Hartstichting Nederland

Bloeddruk meten is weten

De bloeddruk is een van de meest gemeten lichaamsfenomenen. Maar wat wordt er gemeten in je arm en hoe doe je dat thuis?

Bij de dokter

1. Je arts brengt de manchet van de bloeddrukmeter om je bovenarm aan ter hoogte van je hart. Met een pompje voert hij/zij de druk op tot er geen bloed meer naar je onderarm doorstroomt.

2. Daarna laat je arts de druk weer zakken, terwijl hij/zij met de stethoscoop naar je slagader luistert. Wanneer je bloed weer begint te stromen, ontstaan er wervelingen in je slagader. Zodra dit geluid wordt opgepikt, geeft de bloeddrukmeter je bovendruk of systolische druk weer. Dat is de maximale druk die je bloed op je slagaderwand uitoefent wanneer het uit je linker hartkamer wordt gepompt terwijl die samentrekt. Bedraagt die druk meer dan 140 mm kwik, dan is er sprake van hypertensie.

3. De druk van de manchet rond je bovenarm wordt nu verder afgelaten. Zodra je bloed weer doorheen je open slagader stroomt, wordt je onderdruk of diastolische druk gemeten. Dat is de minimumdruk tussen twee hartslagen in, wanneer je linker hartkamer in rust is en je hart zich volledig ontspant.

Jijzelf

Neem voor je je bloeddruk meet minstens vijf minuten rust.

Drink een halfuur voordien geen koffie, rook niet en lever geen inspanning.

Meet je bloedruk zittend, met beide voeten op de grond, je benen niet gekruist en praat niet tijdens de meting.

Breng de manchet rond je bovenarm aan, ter hoogte van je hart en ondersteun de arm die je meet. Het toestel voert zelf de druk op je arm op, meet je boven- en onderduk en laat zichzelf weer af. Thuis ligt de grens op 135 mm kwik bovendruk.

Partner Content