Ruim boven de poolcirkel, in de woeste Noorse zee, ligt de eilandengroep Lofoten. De voormalige vissershutten van het dorp Hamnøy worden nu verhuurd aan toeristen. © ERIC FOKKE

Puur Noorwegen

Diepblauwe fjorden, kletterende watervallen, iconische rotsformaties, ongerepte zandstranden en onherbergzame eilandjes... de Noorse kust heeft het allemaal!

De beste manier om de Noorse kust te verkennen is vanzelfsprekend per boot. Vanop het water opkijken naar de spectaculaire kliffen, duizelingwekkende rotsformaties en bergtoppen bedekt met eeuwige sneeuw is ronduit adembenemend. Niet voor niets werden verschillende Noorse fjorden opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Een bijzondere attractie zijn de vele indrukwekkende watervallen die zich met geweld in de diepe fjorden storten. Fijne waterdruppels hullen de kliffen in een ragfijne mistsluier waar de zon een kleurrijk lichtspel mee speelt.

Ook wandelaars komen hier zeker aan hun trekken. In dit ongerepte landschap is aan goed gemarkeerde wandelpaden geen gebrek. In de dalen wordt aan landbouw gedaan en het water zit vol vis.

En dat willen de Noren ook zo houden. Daarom doorlopen heel wat regio’s langsheen de prachtige fjordenkust de procedure als Sustainable Destination, een keurmerk dat wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan. Gemeenten en reisindustrie werken nauw samen om ervoor te zorgen dat elke bestemming een geweldige plek is om te bezoeken, maar evenzeer om er te wonen.

Meer informatie over de Noorse fjorden en de Lofoten vind je op www.visitnorway.nl, www.fjordnorway.com en lofoten.info

Een van de vele mooie strandjes, met een zon die in de zomer nooit ondergaat.
Een van de vele mooie strandjes, met een zon die in de zomer nooit ondergaat.© ERIC FOKKE
Inwoners drogen kabeljauw, die later wordt opgeslagen als stokvis.
Inwoners drogen kabeljauw, die later wordt opgeslagen als stokvis.© ERIC FOKKE
Zelfs midden in de ruwe natuur vind je street art van de Noren Pøbel en Dolk.
Zelfs midden in de ruwe natuur vind je street art van de Noren Pøbel en Dolk.© ERIC FOKKE
De middernachtzon kleurt de bergen rood en de witte kerkjes roze.
De middernachtzon kleurt de bergen rood en de witte kerkjes roze.© ERIC FOKKE
Orka's op zoek naar haring en zalm.
Orka’s op zoek naar haring en zalm.© ERIC FOKKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content